Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest środa, 22 listopada 2017 r. 326 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
22 Listopada 2017
Środa
Imieniny obchodzą:
Cecylia, Marek,
Maur, Wszemiła
Do końca roku zostało 40 dni.
Cytaty
Zycie jest jak ogród, co w nim zasiejesz, to będziesz zbierał.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2017 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2017 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Fireboard polskie znaki-część działa część nie (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: Fireboard polskie znaki-część działa część nie

#1459
broadway12 (Użytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Fireboard polskie znaki-część działa część nie 2007/08/11 14:23 Oklaski: 0  
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

moja konfiguracja:
Joomal 1.0.13 wersja andgielska z dogranym jezykiem polskim, strona w jezyku polskim.

Fireboard 1.0.1 beta z dodanym plikiem polish.php

Problem:
Fiereboard wyswietla poprawnie polskie znaki wylacznie w tych elementach forum, ktore zdefiniowalem wewnarz joomla, z panelu administracjnego fireboarda - tzn nazwy forum, posty itp - w nich polskie znaki sa ok.

Elementy stale, przetlumaczone dzieki plikowi polish.php pokazuja krzaczki.

Tak sie dzieje, gdy kodowanie w przegladarce mam ustawione na "auto". Zmieniam na ISO-8859-2 i sytuacja robi sie dokladnie odwrotna - posty i elementy forum dostaja krzakow, elementy z pliku polish.php sa ok.

strona uzywa kodowania utf-8 mam taka linie w zrodle:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.

Kompletnie sie w tym pogubilem... prosze o pomoc.
Andrzej
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1461
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/08/12 02:17 Oklaski: 88  
broadway12 napisał:
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

Cześć. No coś słabo szukałeś, bo o konwersji systemów kodowania znaków pisałem wielokrotnie, np. TUTAJ. Ale cóż, nie znalazłeś, bo nie wpisałeś wyrażenia "konwersja" w pole "szukaj". Więc pomogę Ci, ale następnym razem staraj się szukać dokładniej.
broadway12 napisał:
Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.
Żeby przekonwertować z ISO-8859-2 na UTF-8 należy najpierw dokonać konwersji tekstu z ISO-8859-2 na Windows-1250. Windows-1250 jest to strona kodowa której używasz na co dzień np. w Notatniku systemowym, Wordzie, czy chociażby wprowadzając tekst z klawiatury do postu na Forum. Czyli z polskimi znakami diakrytycznymi, jak chociażby "Ś, ś, ą, ź" i.t.d.

  • Bo musisz wiedzieć, że ISO-8859-2 jest kojarzone ze standardem polskich znaków, ale tak w rzeczywistości to wszystkie litery z ogonkami zastąpione są innymi znakami, które mają z językiem polskim tyle wspólnego, co nic. Dopiero przeglądarka internetowa rozkodowuje tekst, i przedstawia go już z polskimi ogonkami. Dlatego nazywa się to "SYSTEM KODOWANIA ZNAKÓW". Rozumiesz?.


  • ISO-8859-2 czy też UTF-8 są to systemy kodowania, które zamieniają polskie ogonki ( w przypadku ISO-8859-2 ) i również polskie nietypowe znaki, jak np. "ł, ż" ( w przypadku UTF-8 ) na ich odpowiedniki zakodowane ( po prostu zamienione ) w określonym w w/w systemach kodowania. I zamiast literki ą będziesz miał znak ±


Trochę teorii a teraz do konkretów:

  • Do przekodowywania pomiędzy systemami kodowania znaków używaj jedynego, sprawdzonego programu o nazwie Gżegżółka XP. Gżegżółka to konwerter standardów kodowania polskich znaków diakrytycznych (zwanych potocznie ogonkami). Oprócz ogonków obsługuje również większość standardów kodowania stosowanych na całym świecie.

  • Jak robić konwersje?. Po prostu wystarczy otworzyć np. taki plik "polish.php" za pomocą drugiego, jedynego i sprawdzonego programu ( a co, jak za komuny ) jakim jest Notatnik SP PL. Ja w tym edytorze przetłumaczyłem wiele plików jak i też edytuję kod PHP lub HTML. Nie znam lepszego. ( oczywiście to tylko moja opinia, nie zawsze jedyna i słuszna ).

  • Po otwarciu pliku z kodowaniem znaków ISO-8859-2, wystarczy zaznaczyć w menu "Konwersja" => kodowanie Windows-1250". I już zamiast dziwnych znaków będziesz miał polskie literki. A musisz to zrobić dlatego, aby Gżegżółka XP poprawnie rozpoznał źródło, i system znaków jakie ma przekonwertować.

  • Po tej operacji ( zawsze rób kopie oryginalnych plików ) uruchamiasz program Gżegżółka XP i pojawi Ci się jego okienko. Wrzucasz do niego metodą "przeciągnij - upuść" plik "polish.php", ale oczywiście ten w zestawie znaków Windows-1250. Na dole masz 2 pola typu "lista", rozwijalne. W lewym polu wybierasz zestaw znaków "Windows 1250(Europa Środkowa)", natomiast w prawym polu, który jest docelowym, wybierasz interesujący Cię zastaw znaków, czyli "Unicode UTF-8". Naciskasz tylko "Start". Potwierdzasz, że chcesz dokonać konwersji, i w miejscu pliku "polish.php" zakodowanym w standardzie Windows 1250 pojawi się "polish.php" w kodowaniu UTF-8. Program automatycznie wykonuje kopię oryginalnego pliku "polish.php". I po wszystkim.


Proste?. No pewnie teraz tak. Jako że rzeczywiście istnieje brak pliku językowego do Forum FireBoard, poniżej możesz pobrać wersję w UTF-8. Jest ona oparta na oryginalnym pliku "polish.php" z FireBoard w wersji 1.0.1b pobranego z Joomla.pl. Jeśli chodzi o poprawne kodowanie w panelu administratora, to już musiałbym przygotować wersję UTF-8 ale z całym Forum FireBoard. A na razie nie mam na to czasu. Możesz sam sprobować, stosując powyższą metodę konwersji.
To tyle. A co do Twojego programu, "Edit pad pro", to sam widzisz, że "kłamie", bo Windows-1252 jest stosowane w systemach Microsoft Windows z angielskojęzycznymi, bądź zachodnioeuropejskimi ustawieniami językowymi. I nie ma nic wspólnego z ISO-8859-2.
Odpisz, że działa poprawnie. Powinien, bo piszesz że witryna jest kodowana w UTF-8 ( dobry zestaw znaków, ale sam widzisz ile jest z nim problemów ). Musisz pamiętać, że po przekodowaniu pliku "polish.php" z ISO-8859-2 na UTF-8, w zawsze słusznym Notatniku SP PL nie zobaczysz polskich znaków, tylko bardzo dziwne "krzaczki", które to w/w edytor nie potrafi wyświetlić. Zresztą jak i wiele innych edytorów. Sprawdź poprawność kodowania w Notatniku systemowym. Tam powinieneś mieć polskie znaki. Jeśli są, oznacza to, że konwersja udała się . Notatnik systemowy obsługuje kodowanie UNICODE. Szkoda że nie mają tej cechy edytory, chociażby dostępne na mojej stronie. Czekam i pozdrawiam. Jokris.
Załącznik:
Nazwa pliku: polishfireboard_utf_8.zip
Wielkość plku:24066 bajtów
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#1468
broadway12 (Użytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/08/12 15:35 Oklaski: 0  
Jokris,

Przede wszytstkim szalone dzieki za ta odpowiedz. Potrzebuje chwili czasu zeby na spokojnie przeanalizowac "artykul" ktorym mi odpowiedziales, napisze wiecej jak mi poszlo.

Oczywiscie z Twoim plikiem wszystko jest ok. - bede teraz staral sie skonwertowac tak, jak jest w Twoim.

Uzywam angielskiej wersji Windows, moje warunki byly wiec nieco inne niz u wiekszosci uzytkownikow - stad tez zapewne moje klopoty z konwersja.

To tak na goraco,
Dziekuje raz jeszcze,

Andrzej
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1812
dziadek_1982 (Użytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/09/17 23:56 Oklaski: 0  
Bardzo fajna instrukcja i programik Zrobiłem tak jak napisałeś Jorkis i niestety mam jeden mały problem. Wszystkie literki się "spolszczyły" lecz z jedną mam nadal problem. Po konwersji literka "ł" w paneli administracyjnym, jak i przy pisaniu postów jest zastępowana znakiem zapytania "?".
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1813
dziadek_1982 (Użytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/09/18 00:43 Oklaski: 0  
P.S. Przy pisaniu posta nie występują krzaki. Niestety gdy wstawiam opis działu i nazwę działu, to tam właśnie forum gubi "ł" jak również "ą".
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1939
uniwers1 (Użytkownik)
uniwers1
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Fireboard-problemy lamera 2007/10/03 11:53 Oklaski: 0  
Aby nie mnożyć powtarzających się tematów pozwoliłem opisać sobie tu mój problem z Fireboard.
Przy próbie pisania nowego postu okno tekstowe jest małe. Zbyt małe aby wygodnie pisać posty- niestety nie potrafię tego zmienić. Problem może i banalny ale jestem „lamerem” więc niestety nie umiem sobie poradzić. Z góry dziękuję za pomoc.
Podrowienia dla wszystkicch forumowiczów.uniwers1
http://www.stareczarnowo.nasze.orgGG 1892774
Hosting: suprehost.pl Joomla: 1.0.12
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile