Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest niedziela, 24 września 2017 r. 267 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
24 Września 2017
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Gerard, Gerarda,
Gerhard, Maria,
Teodor, Tomir,
Uniegost
Do końca roku zostało 99 dni.
Cytaty
Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2017 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2017 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Fireboard polskie znaki-część działa część nie (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: Fireboard polskie znaki-część działa część nie

#1459
broadway12 (Użytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Fireboard polskie znaki-część działa część nie 2007/08/11 14:23 Oklaski: 0  
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

moja konfiguracja:
Joomal 1.0.13 wersja andgielska z dogranym jezykiem polskim, strona w jezyku polskim.

Fireboard 1.0.1 beta z dodanym plikiem polish.php

Problem:
Fiereboard wyswietla poprawnie polskie znaki wylacznie w tych elementach forum, ktore zdefiniowalem wewnarz joomla, z panelu administracjnego fireboarda - tzn nazwy forum, posty itp - w nich polskie znaki sa ok.

Elementy stale, przetlumaczone dzieki plikowi polish.php pokazuja krzaczki.

Tak sie dzieje, gdy kodowanie w przegladarce mam ustawione na "auto". Zmieniam na ISO-8859-2 i sytuacja robi sie dokladnie odwrotna - posty i elementy forum dostaja krzakow, elementy z pliku polish.php sa ok.

strona uzywa kodowania utf-8 mam taka linie w zrodle:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.

Kompletnie sie w tym pogubilem... prosze o pomoc.
Andrzej
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1461
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/08/12 02:17 Oklaski: 88  
broadway12 napisał:
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

Cześć. No coś słabo szukałeś, bo o konwersji systemów kodowania znaków pisałem wielokrotnie, np. TUTAJ. Ale cóż, nie znalazłeś, bo nie wpisałeś wyrażenia "konwersja" w pole "szukaj". Więc pomogę Ci, ale następnym razem staraj się szukać dokładniej.
broadway12 napisał:
Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.
Żeby przekonwertować z ISO-8859-2 na UTF-8 należy najpierw dokonać konwersji tekstu z ISO-8859-2 na Windows-1250. Windows-1250 jest to strona kodowa której używasz na co dzień np. w Notatniku systemowym, Wordzie, czy chociażby wprowadzając tekst z klawiatury do postu na Forum. Czyli z polskimi znakami diakrytycznymi, jak chociażby "Ś, ś, ą, ź" i.t.d.

  • Bo musisz wiedzieć, że ISO-8859-2 jest kojarzone ze standardem polskich znaków, ale tak w rzeczywistości to wszystkie litery z ogonkami zastąpione są innymi znakami, które mają z językiem polskim tyle wspólnego, co nic. Dopiero przeglądarka internetowa rozkodowuje tekst, i przedstawia go już z polskimi ogonkami. Dlatego nazywa się to "SYSTEM KODOWANIA ZNAKÓW". Rozumiesz?.


  • ISO-8859-2 czy też UTF-8 są to systemy kodowania, które zamieniają polskie ogonki ( w przypadku ISO-8859-2 ) i również polskie nietypowe znaki, jak np. "ł, ż" ( w przypadku UTF-8 ) na ich odpowiedniki zakodowane ( po prostu zamienione ) w określonym w w/w systemach kodowania. I zamiast literki ą będziesz miał znak ±


Trochę teorii a teraz do konkretów:

  • Do przekodowywania pomiędzy systemami kodowania znaków używaj jedynego, sprawdzonego programu o nazwie Gżegżółka XP. Gżegżółka to konwerter standardów kodowania polskich znaków diakrytycznych (zwanych potocznie ogonkami). Oprócz ogonków obsługuje również większość standardów kodowania stosowanych na całym świecie.

  • Jak robić konwersje?. Po prostu wystarczy otworzyć np. taki plik "polish.php" za pomocą drugiego, jedynego i sprawdzonego programu ( a co, jak za komuny ) jakim jest Notatnik SP PL. Ja w tym edytorze przetłumaczyłem wiele plików jak i też edytuję kod PHP lub HTML. Nie znam lepszego. ( oczywiście to tylko moja opinia, nie zawsze jedyna i słuszna ).

  • Po otwarciu pliku z kodowaniem znaków ISO-8859-2, wystarczy zaznaczyć w menu "Konwersja" => kodowanie Windows-1250". I już zamiast dziwnych znaków będziesz miał polskie literki. A musisz to zrobić dlatego, aby Gżegżółka XP poprawnie rozpoznał źródło, i system znaków jakie ma przekonwertować.

  • Po tej operacji ( zawsze rób kopie oryginalnych plików ) uruchamiasz program Gżegżółka XP i pojawi Ci się jego okienko. Wrzucasz do niego metodą "przeciągnij - upuść" plik "polish.php", ale oczywiście ten w zestawie znaków Windows-1250. Na dole masz 2 pola typu "lista", rozwijalne. W lewym polu wybierasz zestaw znaków "Windows 1250(Europa Środkowa)", natomiast w prawym polu, który jest docelowym, wybierasz interesujący Cię zastaw znaków, czyli "Unicode UTF-8". Naciskasz tylko "Start". Potwierdzasz, że chcesz dokonać konwersji, i w miejscu pliku "polish.php" zakodowanym w standardzie Windows 1250 pojawi się "polish.php" w kodowaniu UTF-8. Program automatycznie wykonuje kopię oryginalnego pliku "polish.php". I po wszystkim.


Proste?. No pewnie teraz tak. Jako że rzeczywiście istnieje brak pliku językowego do Forum FireBoard, poniżej możesz pobrać wersję w UTF-8. Jest ona oparta na oryginalnym pliku "polish.php" z FireBoard w wersji 1.0.1b pobranego z Joomla.pl. Jeśli chodzi o poprawne kodowanie w panelu administratora, to już musiałbym przygotować wersję UTF-8 ale z całym Forum FireBoard. A na razie nie mam na to czasu. Możesz sam sprobować, stosując powyższą metodę konwersji.
To tyle. A co do Twojego programu, "Edit pad pro", to sam widzisz, że "kłamie", bo Windows-1252 jest stosowane w systemach Microsoft Windows z angielskojęzycznymi, bądź zachodnioeuropejskimi ustawieniami językowymi. I nie ma nic wspólnego z ISO-8859-2.
Odpisz, że działa poprawnie. Powinien, bo piszesz że witryna jest kodowana w UTF-8 ( dobry zestaw znaków, ale sam widzisz ile jest z nim problemów ). Musisz pamiętać, że po przekodowaniu pliku "polish.php" z ISO-8859-2 na UTF-8, w zawsze słusznym Notatniku SP PL nie zobaczysz polskich znaków, tylko bardzo dziwne "krzaczki", które to w/w edytor nie potrafi wyświetlić. Zresztą jak i wiele innych edytorów. Sprawdź poprawność kodowania w Notatniku systemowym. Tam powinieneś mieć polskie znaki. Jeśli są, oznacza to, że konwersja udała się . Notatnik systemowy obsługuje kodowanie UNICODE. Szkoda że nie mają tej cechy edytory, chociażby dostępne na mojej stronie. Czekam i pozdrawiam. Jokris.
Załącznik:
Nazwa pliku: polishfireboard_utf_8.zip
Wielkość plku:24066 bajtów
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#1468
broadway12 (Użytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/08/12 15:35 Oklaski: 0  
Jokris,

Przede wszytstkim szalone dzieki za ta odpowiedz. Potrzebuje chwili czasu zeby na spokojnie przeanalizowac "artykul" ktorym mi odpowiedziales, napisze wiecej jak mi poszlo.

Oczywiscie z Twoim plikiem wszystko jest ok. - bede teraz staral sie skonwertowac tak, jak jest w Twoim.

Uzywam angielskiej wersji Windows, moje warunki byly wiec nieco inne niz u wiekszosci uzytkownikow - stad tez zapewne moje klopoty z konwersja.

To tak na goraco,
Dziekuje raz jeszcze,

Andrzej
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1812
dziadek_1982 (Użytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/09/17 23:56 Oklaski: 0  
Bardzo fajna instrukcja i programik Zrobiłem tak jak napisałeś Jorkis i niestety mam jeden mały problem. Wszystkie literki się "spolszczyły" lecz z jedną mam nadal problem. Po konwersji literka "ł" w paneli administracyjnym, jak i przy pisaniu postów jest zastępowana znakiem zapytania "?".
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1813
dziadek_1982 (Użytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-część działa część 2007/09/18 00:43 Oklaski: 0  
P.S. Przy pisaniu posta nie występują krzaki. Niestety gdy wstawiam opis działu i nazwę działu, to tam właśnie forum gubi "ł" jak również "ą".
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#1939
uniwers1 (Użytkownik)
uniwers1
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Fireboard-problemy lamera 2007/10/03 11:53 Oklaski: 0  
Aby nie mnożyć powtarzających się tematów pozwoliłem opisać sobie tu mój problem z Fireboard.
Przy próbie pisania nowego postu okno tekstowe jest małe. Zbyt małe aby wygodnie pisać posty- niestety nie potrafię tego zmienić. Problem może i banalny ale jestem „lamerem” więc niestety nie umiem sobie poradzić. Z góry dziękuję za pomoc.
Podrowienia dla wszystkicch forumowiczów.uniwers1
http://www.stareczarnowo.nasze.orgGG 1892774
Hosting: suprehost.pl Joomla: 1.0.12
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile