Strona G│ˇwna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Modu│y! Pobierz Pliki Ksiŕga GoÂci-Dopisz Siŕ!! Napisz do nas! Okienka Popups dziŕki overLIB!
Dzisiaj jest niedziela, 27 wrzeÂnia 2020 r. 271 dzie˝ roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj NowoÂci z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŽWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZI╩KUJMY TWËRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przeka┬┐ 1% Podatku
Przeka┬┐ 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migracjê
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszê o sk³adanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zak┬│adek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu g┬│├│wne
Forum Ostatnie posty

Zobacz wiêcej postów...
Gor┬▒co polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gor±co polecam. Oby jak najwiêcej takich programistów!...
Najcz├¬┬Âciej pobieraj┬▒...
Mod Januszczyk

Ksi├¬ga Go┬Âci-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwo├▒ do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
27 WrzeÂnia 2020
Niedziela
Imieniny obchodz▒:
Amadeusz, Amedeusz,
Damian, Kosma,
Przedbor, Urban
Do ko˝ca roku zosta│o 96 dni.
Cytaty
»ycie jest jak kuchnia - aby zrobiŠ w niej cokolwiek, trzeba pobrudziŠ rŕce.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszŕ Zaloguj siŕ aby napisaŠ post lub Zarejestruj.
Zapomnia│e has│o?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwo˝ do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž nie (2 wejŠ)
Id╝ na sam dˇ│ Odpowiedz

TEMAT: Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž nie

#1459
broadway12 (U┐ytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž nie 2007/08/11 14:23 Oklaski: 0  
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

moja konfiguracja:
Joomal 1.0.13 wersja andgielska z dogranym jezykiem polskim, strona w jezyku polskim.

Fireboard 1.0.1 beta z dodanym plikiem polish.php

Problem:
Fiereboard wyswietla poprawnie polskie znaki wylacznie w tych elementach forum, ktore zdefiniowalem wewnarz joomla, z panelu administracjnego fireboarda - tzn nazwy forum, posty itp - w nich polskie znaki sa ok.

Elementy stale, przetlumaczone dzieki plikowi polish.php pokazuja krzaczki.

Tak sie dzieje, gdy kodowanie w przegladarce mam ustawione na "auto". Zmieniam na ISO-8859-2 i sytuacja robi sie dokladnie odwrotna - posty i elementy forum dostaja krzakow, elementy z pliku polish.php sa ok.

strona uzywa kodowania utf-8 mam taka linie w zrodle:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.

Kompletnie sie w tym pogubilem... prosze o pomoc.
Andrzej
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#1461
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž 2007/08/12 02:17 Oklaski: 88  
broadway12 napisa┬│:
Witajcie,

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi... pare wskazowek tak, ale problem nadal jest nierozwiazany.

Cze┬Â├Ž. No co┬ s┬│abo szuka┬│e┬Â, bo o konwersji system├│w kodowania znak├│w pisa┬│em wielokrotnie, np. TUTAJ. Ale c├│┬┐, nie znalaz┬│e┬Â, bo nie wpisa┬│e┬ wyra┬┐enia "konwersja" w pole "szukaj". Wi├¬c pomog├¬ Ci, ale nast├¬pnym razem staraj si├¬ szuka├Ž dok┬│adniej.
broadway12 napisa┬│:
Probowalem skonwertowac plik polish.php do utf-8, ale nie przynioslo to efektu. Krzaczki byly zastepowane przez troche inne krzaczki Program do konwersji (Edit pad pro) twierdzi, ze plik polish.php jest kodowany (original encoding) w Windows 1252: Western European.
┬»eby przekonwertowa├Ž z ISO-8859-2 na UTF-8 nale┬┐y najpierw dokona├Ž konwersji tekstu z ISO-8859-2 na Windows-1250. Windows-1250 jest to strona kodowa kt├│rej u┬┐ywasz na co dzie├▒ np. w Notatniku systemowym, Wordzie, czy chocia┬┐by wprowadzaj┬▒c tekst z klawiatury do postu na Forum. Czyli z polskimi znakami diakrytycznymi, jak chocia┬┐by "┬Ž, ┬Â, ┬▒, ┬╝" i.t.d.

  • Bo musisz wiedzie├Ž, ┬┐e ISO-8859-2 jest kojarzone ze standardem polskich znak├│w, ale tak w rzeczywisto┬Âci to wszystkie litery z ogonkami zast┬▒pione s┬▒ innymi znakami, kt├│re maj┬▒ z j├¬zykiem polskim tyle wsp├│lnego, co nic. Dopiero przegl┬▒darka internetowa rozkodowuje tekst, i przedstawia go ju┬┐ z polskimi ogonkami. Dlatego nazywa si├¬ to "SYSTEM KODOWANIA ZNAK├ôW". Rozumiesz?.


  • ISO-8859-2 czy te┬┐ UTF-8 s┬▒ to systemy kodowania, kt├│re zamieniaj┬▒ polskie ogonki ( w przypadku ISO-8859-2 ) i r├│wnie┬┐ polskie nietypowe znaki, jak np. "┬│, ┬┐" ( w przypadku UTF-8 ) na ich odpowiedniki zakodowane ( po prostu zamienione ) w okre┬Âlonym w w/w systemach kodowania. I zamiast literki ┬▒ b├¬dziesz mia┬│ znak ±


Trochê teorii a teraz do konkretów:

  • Do przekodowywania pomi├¬dzy systemami kodowania znak├│w u┬┐ywaj jedynego, sprawdzonego programu o nazwie G┬┐eg┬┐├│┬│ka XP. G┬┐eg┬┐├│┬│ka to konwerter standard├│w kodowania polskich znak├│w diakrytycznych (zwanych potocznie ogonkami). Opr├│cz ogonk├│w obs┬│uguje r├│wnie┬┐ wi├¬kszo┬Â├Ž standard├│w kodowania stosowanych na ca┬│ym ┬Âwiecie.

  • Jak robi├Ž konwersje?. Po prostu wystarczy otworzy├Ž np. taki plik "polish.php" za pomoc┬▒ drugiego, jedynego i sprawdzonego programu ( a co, jak za komuny ) jakim jest Notatnik SP PL. Ja w tym edytorze przet┬│umaczy┬│em wiele plik├│w jak i te┬┐ edytuj├¬ kod PHP lub HTML. Nie znam lepszego. ( oczywi┬Âcie to tylko moja opinia, nie zawsze jedyna i s┬│uszna ).

  • Po otwarciu pliku z kodowaniem znak├│w ISO-8859-2, wystarczy zaznaczy├Ž w menu "Konwersja" => kodowanie Windows-1250". I ju┬┐ zamiast dziwnych znak├│w b├¬dziesz mia┬│ polskie literki. A musisz to zrobi├Ž dlatego, aby G┬┐eg┬┐├│┬│ka XP poprawnie rozpozna┬│ ┬╝r├│d┬│o, i system znak├│w jakie ma przekonwertowa├Ž.

  • Po tej operacji ( zawsze r├│b kopie oryginalnych plik├│w ) uruchamiasz program G┬┐eg┬┐├│┬│ka XP i pojawi Ci si├¬ jego okienko. Wrzucasz do niego metod┬▒ "przeci┬▒gnij - upu┬Â├Ž" plik "polish.php", ale oczywi┬Âcie ten w zestawie znak├│w Windows-1250. Na dole masz 2 pola typu "lista", rozwijalne. W lewym polu wybierasz zestaw znak├│w "Windows 1250(Europa ┬Žrodkowa)", natomiast w prawym polu, kt├│ry jest docelowym, wybierasz interesuj┬▒cy Ci├¬ zastaw znak├│w, czyli "Unicode UTF-8". Naciskasz tylko "Start". Potwierdzasz, ┬┐e chcesz dokona├Ž konwersji, i w miejscu pliku "polish.php" zakodowanym w standardzie Windows 1250 pojawi si├¬ "polish.php" w kodowaniu UTF-8. Program automatycznie wykonuje kopi├¬ oryginalnego pliku "polish.php". I po wszystkim.


Proste?. No pewnie teraz tak. Jako ┬┐e rzeczywi┬Âcie istnieje brak pliku j├¬zykowego do Forum FireBoard, poni┬┐ej mo┬┐esz pobra├Ž wersj├¬ w UTF-8. Jest ona oparta na oryginalnym pliku "polish.php" z FireBoard w wersji 1.0.1b pobranego z Joomla.pl. Je┬Âli chodzi o poprawne kodowanie w panelu administratora, to ju┬┐ musia┬│bym przygotowa├Ž wersj├¬ UTF-8 ale z ca┬│ym Forum FireBoard. A na razie nie mam na to czasu. Mo┬┐esz sam sprobowa├Ž, stosuj┬▒c powy┬┐sz┬▒ metod├¬ konwersji.
To tyle. A co do Twojego programu, "Edit pad pro", to sam widzisz, ¿e "k³amie", bo Windows-1252 jest stosowane w systemach Microsoft Windows z angielskojêzycznymi, b±d¼ zachodnioeuropejskimi ustawieniami jêzykowymi. I nie ma nic wspólnego z ISO-8859-2.
Odpisz, ┬┐e dzia┬│a poprawnie. Powinien, bo piszesz ┬┐e witryna jest kodowana w UTF-8 ( dobry zestaw znak├│w, ale sam widzisz ile jest z nim problem├│w ). Musisz pami├¬ta├Ž, ┬┐e po przekodowaniu pliku "polish.php" z ISO-8859-2 na UTF-8, w zawsze s┬│usznym Notatniku SP PL nie zobaczysz polskich znak├│w, tylko bardzo dziwne "krzaczki", kt├│re to w/w edytor nie potrafi wy┬Âwietli├Ž. Zreszt┬▒ jak i wiele innych edytor├│w. Sprawd┬╝ poprawno┬Â├Ž kodowania w Notatniku systemowym. Tam powiniene┬ mie├Ž polskie znaki. Je┬Âli s┬▒, oznacza to, ┬┐e konwersja uda┬│a si├¬ . Notatnik systemowy obs┬│uguje kodowanie UNICODE. Szkoda ┬┐e nie maj┬▒ tej cechy edytory, chocia┬┐by dost├¬pne na mojej stronie. Czekam i pozdrawiam. Jokris.
Za│▒cznik:
Nazwa pliku: polishfireboard_utf_8.zip
WielkoŠ plku:24066 bajtˇw
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
#1468
broadway12 (U┐ytkownik)
broadway12
Nowicjusz
Posty: 3
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž 2007/08/12 15:35 Oklaski: 0  
Jokris,

Przede wszytstkim szalone dzieki za ta odpowiedz. Potrzebuje chwili czasu zeby na spokojnie przeanalizowac "artykul" ktorym mi odpowiedziales, napisze wiecej jak mi poszlo.

Oczywiscie z Twoim plikiem wszystko jest ok. - bede teraz staral sie skonwertowac tak, jak jest w Twoim.

Uzywam angielskiej wersji Windows, moje warunki byly wiec nieco inne niz u wiekszosci uzytkownikow - stad tez zapewne moje klopoty z konwersja.

To tak na goraco,
Dziekuje raz jeszcze,

Andrzej
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#1812
dziadek_1982 (U┐ytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž 2007/09/17 23:56 Oklaski: 0  
Bardzo fajna instrukcja i programik Zrobi┬│em tak jak napisa┬│e┬ Jorkis i niestety mam jeden ma┬│y problem. Wszystkie literki si├¬ "spolszczy┬│y" lecz z jedn┬▒ mam nadal problem. Po konwersji literka "┬│" w paneli administracyjnym, jak i przy pisaniu post├│w jest zast├¬powana znakiem zapytania "?".
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#1813
dziadek_1982 (U┐ytkownik)
dziadek_1982
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Odp:Fireboard polskie znaki-cz├¬┬Â├Ž dzia┬│a cz├¬┬Â├Ž 2007/09/18 00:43 Oklaski: 0  
P.S. Przy pisaniu posta nie wyst├¬puj┬▒ krzaki. Niestety gdy wstawiam opis dzia┬│u i nazw├¬ dzia┬│u, to tam w┬│a┬Ânie forum gubi "┬│" jak r├│wnie┬┐ "┬▒".
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#1939
uniwers1 (U┐ytkownik)
uniwers1
Nowicjusz
Posty: 2
graphgraph
Fireboard-problemy lamera 2007/10/03 11:53 Oklaski: 0  
Aby nie mno┬┐y├Ž powtarzaj┬▒cych si├¬ temat├│w pozwoli┬│em opisa├Ž sobie tu m├│j problem z Fireboard.
Przy pr├│bie pisania nowego postu okno tekstowe jest ma┬│e. Zbyt ma┬│e aby wygodnie pisa├Ž posty- niestety nie potrafi├¬ tego zmieni├Ž. Problem mo┬┐e i banalny ale jestem „lamerem” wi├¬c niestety nie umiem sobie poradzi├Ž. Z g├│ry dzi├¬kuj├¬ za pomoc.
Podrowienia dla wszystkicch forumowiczˇw.uniwers1
http://www.stareczarnowo.nasze.orgGG 1892774
Hosting: suprehost.pl Joomla: 1.0.12
  Temat zosta│ zablokowany.
Id╝ na sam▒ gˇrŕ Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nag│ˇwki ostatnich postˇw.


Strony zaprzyja╝nione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsy│acze pobierane s▒ z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Gˇry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrze┐one      Do Gˇry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostŕpnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile