Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest środa, 21 listopada 2018 r. 325 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
21 Listopada 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Albert, Alberta,
Albertyna, Janusz,
Konrad, Konrada,
Maria, Piotr,
Regina, Rena, Rufus,
Twardosław, Wiesław
Do końca roku zostało 41 dni.
Cytaty
Miłość jest córką wiedzy. Im głębsze poznanie, tym gorętsze ukochanie.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2018 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2018 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami!

#387
lalka79 (Użytkownik)
lalka79
Nowicjusz
Posty: 7
graphgraph
...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/11 13:00 Oklaski: 0  
Witam.
...Nareszcie... z tą stroną prawdopodobnie znalazłem czego szukałem ...

Może na początek jako nowicjusz się przedstawię. Mam na imie Tomek, mam 28 lat i mieszkam już dłuższy czas w Sztuttgarcie w Niemczech. Z tęsknoty do ukochanej ojczyzny postanowiłem pewnego dnia, usiąść na tyłku przed komputerem i zacząć budować portal internetowy dla polonii mieszkającej za granicami kraju. Chciałbym stworzyć portal komunikacyjno-informatyczny którego głównym celem jest zbliżenie polonii zagranicznej z polonią w kraju.
A więc sidziałem tak pewnego dnia przed komputerem, i szukałem odpowiedniego skryptu php dla systemu portalowego. Znalazłem go jak się już domyślacie w systemie Joomla. Bardzo mi się spodobał bo jest prosty, łatwo go rozbudować i ma świetny system administracyjny.
A wiec zaczołem go składać ...klocek po klocku. Jeden komponent po drugim (także z tej strony pobrałem niektóre ) Ponieważ jednak niektóre były z innych serwisów (angielskich, niemieckich itd.), były oczywiście w innych językach. "nie problem" -pomyślalem sobie, i zaczołem przepisywać w templatkach lub datach językowych na polski. Jeżeli chodzi o główny skrypt Joomli to nawet to mi się powiodło bez żadnych komplikacji. Niestety module i komponenty które są w jezyku angielskim, jak je tłumacze na polski nieprzyjmują polskich znaków. Po tłumaczeniu polskie litery wygladają tak:
zamiast "ż" jest "z"
zamiast "ś" jest "s"
zamiast "ć" jest "c"
zamiast "ą" jest "a"
zamiast "ę" jest "e"
zamiast "ź" jest "z" ... itd.
jedynie "ó" (u z kreską) jest zawsze poprawnie.
Czytałem już ten Theard który był już pisany w tym forum na ten temat. Sprawdziłem moje ustawienia. Ale z tego co widzę wszystko jest prawidłowe.

W indeksie mojej głównej templatki jest poniższy wpis:
(index.php):
Kod:

 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <META http-equiv="Content-Language" content="pl" /> <META name="Robots" content="All" />



w moim pliku języcznym Joomli też jest poprawny wpis:
polish.php:
Kod:

 /** templates/*.php */ DEFINE('_ISO','charset=ISO-8859-2'); DEFINE('_DATE_FORMAT','l, F d Y');  //Używa formatu polecenia DATE z PHP - nienajlepsze



... hmmm sam już niewiem
ale wydaje mi się że jak teraz instaluje komponety i zmieniam język na polski w pliku języcznym komponenta, to pzecież powinno mi wyświetlać polski znaki? ...chyba się myle ..co?
Głupio też że mam niemieckiego Windowsa i niemiecką klawiature, bez polskich znaków. Polskie znaki musze zawsze zpisywać z listy znaków specjalnych windowsa. ...długotrwała sprawa

No cóż PHP i HTLM-asem to ja nie jestem, ale mam nadzieje że ktoś z was może mi pomóc i rozwiązać ten problem.

A tak wogóle to podaje link do portalu: http://www.polonia-portal.com ... zerknijcie sobie jednym okiem jak chcecie.
Krytyka jest mile widziana! Może macie dla mnie jakieś porady? Mam nadzieję że skończe go do marca.

Najserdeczniejsze pozdrowienia!

Tomek (Lalka79)

PS.: bardzo fajna i informatywna strona! ...Dzięki Jokris!
EDIT: Poprawiłem link. Pozdro. Iceman
  Temat został zablokowany.
#389
Iceman (Użytkownik)
Iceman
Prawie Moderator
Posty: 115
graphgraph
Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/11 20:02 Oklaski: 46  
Może częściowo pomogę. W Windows masz możliwość zainstalowania sobie obsługi polskiej klawiatury, doinstalowujesz polską (programisty) i masz polskie znaki z prawym alt'em. Napisz jakiego edytora używasz przy tłumaczeniu modułów, podejrzewam że Windowsowego Notepad'a. On zapisuje polskie znaki w standardzie Windows więc dlatego przy kodowaniu 8859-2 są źle wyświetlane. Zainstaluj sobie jakiś edytor w którym możesz zmieniać sposób kodowania, ja używam PSPad'a. Sprawdź czy miałem rację i odpisz.
"This is a war, and we are soldiers. Death can come for us at any time.. in any place."

CMS: Joomla! 1.0.11-1.0.13
URL's: http://fragout.pl/ http://legiacudz.com/ http://klubtysiaca.info/
  Temat został zablokowany.
#390
lalka79 (Użytkownik)
lalka79
Nowicjusz
Posty: 7
graphgraph
Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/11 20:17 Oklaski: 0  
A więc pliki języczne eduje w programie DREAMWEAVER (Macromedia). Po edycji odrazu zamieniam przepisany plik poprzez ftp.
  Temat został zablokowany.
#392
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/11 21:23 Oklaski: 88  
lalka79 napisał:
Witam.
...Nareszcie... z tą stroną prawdopodobnie znalazłem czego szukałem ...

Witaj w naszych szeregach. Miło jest, jak zawita tu nasz rodak z zagranicy. Dodaje to "skrzydeł", i na pewno zawitałeś w odpowiednie miejsce. Ale to że tak ładnie się przedstawiłeś, to juz jest zupełne novum na polskich forach, i należą Ci się podziękowania za to. Niech inni widzą, że w Internecie nie koniecznie trzeba być "anonimowym", bo "anonimowość" zawsze wzbudza podejrzenia, że gość może mieć nieszczere intencje, lub lubi po prostu pisać bezsensowne posty, zajmujące tylko miejsce w bazie danych. A tu proszę. I imię, i wiek, i skąd przybywa. Dla mnie, jako Administratora strony i forum ma to ogromne znaczenie, jako że ja tez nie jestem "anonimowy". Można zobaczyć jak wyglądam naprawdę (avatar obok ), jak mam na Imię i Nazwisko. Można zobaczyć jak wygląda moja żona i dzieci zaglądając do PeopleBook. Ja po prostu nie mam nic do ukrycia. Nikogo nie zabiłem, nie ściga mnie "Interpol" i wreszcie chcę nawet, aby użytkownicy wiedzieli o mnie jak najwięcej. Dlatego jeszcze raz. Należą Ci się słowa pochwały za "gentlemeńskie" "wejście" na forum. Tak trzymać. Co do tęsknoty, to wiem, że takie coś istnieje i jest jak choroba, ale ja sam jeszcze nie byłem za granicą, nawet jedna nogą i mogę Ci tylko współczuć.

Co do tematu twojego zapytania:
lalka79 napisał:
ale wydaje mi się że jak teraz instaluje komponenty i zmieniam język na polski w pliku języcznym komponenta, to pzecież powinno mi wyświetlać polski znaki? ...chyba się myle ..co?
Tutaj masz tylko po części rację. Powinny wyświetlać się polskie znaki, ale najpierw należy je POPRAWNIE wprowadzić do tłumaczonego dodatku. Podejrzewam, na 99%, że po przetłumaczeniu tekstu np. w module, czyli przykładowo napiszesz ( moduł "FlashPartner" ):
Kod:

  <param name="desc1" type="textarea" cols="48" rows="5" default="ąćęłńóśżź ĄĆĘŁŃÓŚŻŹ" label="Opis strony Partnera 1:<br /><i>(Krótki opis pod myszk&#177;)</i>" description="Wpisz informacje o zaprzyjaĽnionej stronie...i.t.d." />


Należało by ten wpis poprawić. Dlaczego?. Bo zamiast tekstu wpisanego do pola default="" zobaczysz na stronie głównej albo znaki zapytania, albo inne dziwne znaki. Na przykład takie:

šćęłńó?ż? ĽĆĘŁŃÓ?Ż?

Po prostu wprowadziłeś z klawiatury polskie znaki w kodowaniu Windows-1250. Windows-1250, znane także jako CP-1250, jest stroną kodową używaną przez system Microsoft Windows do reprezentacji tekstów w środkowo europejskich językach używających alfabetu łacińskiego. Może być także użyty w przypadku niemieckojęzycznych tekstów, i będą one identyczne, jak te kodowane w Windows-1252. Czyli "do reprezentacji" w Windows, a nie na stronie "www". Aby były poprawnie wyświetlane na stronie "www", należy je "przekodować", lub "przekonwertować" do formatu ISO-8859-2, czyli standardu kodowania na którym oparta jest Twoja witryna.
Po "konwersji" znaków, tekst z pola default="" powinien wyglądać tak:

±ćęłń󶿼 ˇĆĘŁŃÓ¦Ż¬

I tak wpisany ten przykładowy tekst w moduł, komponent, mambot i.t.d wyświetli Ci się prawidłowo, jako że przeglądarka wybierając automatycznie kodowanie ISO-8859-2 pobrane z Tagów <meta> z Twojego pliku "index.php" templatki, wyświetli Ci go w ten sposób:

ąćęłńóśżź ĄĆĘŁŃÓŚŻŹ

Zrób sobie taki teścik. Kliknij na ten LINK, a zobaczysz, jaka jest różnica. Zastosuj się do instrukcji w oglądanym tekście. W opisach specjalnie nie ma polskich znaków, aby można było zauważyć lepiej różnicę.
W obu przypadkach w odpowiadającemu kodowaniu będziesz miał poprawnie wyświetlone polskie znaki.
Do "konwersji" polecam "Notatnik SP", którego ja używam do edycji plików wszelkiego rodzaju. Napisz po prostu tekst normalnie, a póżniej zaznacz w menu notatnika "Konwersja" => kodowanie iso-8859-2, lub naciśnij F11, po zaznaczeniu całego tekstu.
lalka79 napisał:

Głupio też że mam niemieckiego Windowsa i niemiecką klawiature, bez polskich znaków. Polskie znaki musze zawsze zpisywać z listy znaków specjalnych windowsa. ...długotrwała sprawa

Proponuję Ci zainstalować na drugiej partycji np. Windowsa 2000. Mimo że jest on też z rodziny "NT", ale wystarczy, aby nie było konfliktów nazw. Oczywiście w wersji polskiej i na potrzeby strony "www". Po instalacji Windowsa 2000, przy zainstalowanym Windowsie XP (chyba taki posiadasz? ), należy płytą instalacyjną "naprawić", lub inni nazywają to "odświeżyć" Windowsa XP, jako że instalator Windowsa 2000 zmienia sektor rozruchowy dysku "C", i nie uruchomił byś Windowsia XP. Po "operacji" naprawy, będziesz miał przed uruchomieniem systemów dodatkowe pole do wyboru jednego z nich. Kolejność na liście rozruchowej ustawisz w:
Mój komputer =>właściwości=>zawansowane=>Uruchamianie i odzyskiwanie=>Ustawienia=> i na samej górze będziesz miał rozwijalna listę opisaną: Domyślny system operacyjny. Wybierz Windowsia XP, a czas wyświetlania listy systemów operacyjnych ustaw np. na 60 sekund. To może tyle w tym temacie OS-ów.
lalka79 napisał:

A tak wogóle to podaje link do portalu: www.polonia-portal.com ... zerknijcie sobie jednym okiem jak chcecie.
Krytyka jest mile widziana! Może macie dla mnie jakieś porady? Mam nadzieję że skończę go do marca.

Pomysł bardzo dobry, szczególnie uwzględniając niemiecką Polonię. Moje rady:

  • Zmienił bym templatkę, bo jest tak popularna, jak piwo w Niemczech.

  • Odpublikował moduł do zmiany szaty graficznej. Mnie to zawsze denerwuje. Nie wiem jak innych.

  • Ustaw "szpalty" w menu "Strony Głównej" na 1 (jedna ), bo tak to jakoś ciasno to wszystko wygląda.

  • Odpublikuj moduł "Banery". I tak w stopce masz link do strony z Joomla. Twoja strona będzie bardziej czytelna. Dodatkowo masz banner Mambo?. Jak to się ma do Joomla?. Popraw to. Ok?


To może tyle. Pozdro dla Polonii i Ciebie, Tomek. Odpisz co zdziałałeś. Czekam na odpowiedź. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#393
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/11 22:30 Oklaski: 88  
Iceman napisał:
Może częściowo pomogę
Dobrze!. Ważne i tyle. Pisałem w którymś z ostatnich wątków, że gdyby nie Ty i ja i kilku użytkowników, to niektórzy musieli by sami sobie odpowiadać, a to chyba nie jest dobry pomysł. Prawda?. Dlatego będę ponawiał z uporem "maniaka" prośbę o pomoc w udzielaniu odpowiedzi na tym Forum. Najbardziej aktywni użytkownicy będą awansowani na Moderatorów, i jak się Forum rozkręci ( a są ku temu oznaki ) to może być to "pragnieniem" (może przesadzam, ale cóż... ) niektórych. Zobaczcie tylko statystyki odwiedzin strony, i przemyślcie sprawę.
Pisaliście w czasie, gdy ja też bylem zajęty pisaniem (trochę na "raty" ), więc mogę odnieść się do waszej dyskusji.
"Iceman", ja dalej będę polecał do edycji plików "Notatnik SP", którego zaletą jest to, iż mało obciąża system i można "zintegrować" go z Total Commanderem (inne też, ale NSP jest szybki ), przez co edytujemy pliki bezpośrednio na stronie "www".
lalka79 napisał:
A więc pliki języczne eduje w programie DREAMWEAVER (Macromedia). Po edycji odrazu zamieniam przepisany plik poprzez ftp.
DREAMWEAVER to bardzo zły pomysł. W zasadzie jest on przeznaczony, oprócz robienia flasha, do obsługi języka "ActionScript", który jest podobny do PHP, ale jednak nim nie jest. Składnią przypomina "JavaScript" i raczej sam DREAMWEAVER nie nadaje się do edycji plików tekstowych, a tym bardziej do konwersji znaków ( pewnie i nie ma takiej opcji ).
To tyle mojej opinii na temat edytorów. To teraz możesz lalka79 odpisywać nam obu, czyli mnie i "Icemanowi".
Pozdro. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#397
lalka79 (Użytkownik)
lalka79
Nowicjusz
Posty: 7
graphgraph
Odp:...jeszcze jeden problem z polskimi znakami! 2007/02/12 01:19 Oklaski: 0  
@ Jokris & Iceman
Suuuuper! 100-krotne moje wyrazy podziękowania!
Trochę mam w tym tygodniu co prawda pracy, ale zaraz jak znajdę czas zajme się tymi znakami. Krok po kroku ... jak podaleś.
Dzieki też za krytyke! Zawsze to troche oczy otwiera. Templatka ... masz racje jest standartowa. Poszukam jeszcze czegoś lepszego. Może masz jakąś propozycje? Wiekszość templatek i pare komponentów mam z tąd: http://www.joomlaos.de/ . Jest tam dość spory wybór templatek.

Jeszcze raz dzięki! ... Super że was znalazłem. W niemieckich forach nikt mi jak narazie nie mógł pomóc.

Pozdrowienia - Tomek
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile