Strona G│ˇwna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Modu│y! Pobierz Pliki Ksiŕga GoÂci-Dopisz Siŕ!! Napisz do nas! Okienka Popups dziŕki overLIB!
Dzisiaj jest wtorek, 02 czerwca 2020 r. 154 dzie˝ roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj NowoÂci z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŽWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZI╩KUJMY TWËRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przeka┬┐ 1% Podatku
Przeka┬┐ 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migracjê
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszê o sk³adanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zak┬│adek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu g┬│├│wne
Forum Ostatnie posty

Zobacz wiêcej postów...
Gor┬▒co polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gor±co polecam. Oby jak najwiêcej takich programistów!...
Najcz├¬┬Âciej pobieraj┬▒...
Mod Januszczyk

Ksi├¬ga Go┬Âci-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwo├▒ do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
2 Czerwca 2020
Wtorek
Imieniny obchodz▒:
Efrem, Erazm,
Eugeniusz, Marcelin,
Maria, Marianna,
Miko│aj, Nicefor,
Piotr, Racis│aw
Do ko˝ca roku zosta│o 213 dni.
Cytaty
JeÂli mówisz prawdŕ, nie musisz niczego pamiŕtaŠ.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszŕ Zaloguj siŕ aby napisaŠ post lub Zarejestruj.
Zapomnia│e has│o?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwo˝ do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 (1 wejŠ)
Id╝ na sam dˇ│ Odpowiedz

TEMAT: Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452

#859
zajawkarz (U┐ytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/10 19:46 Oklaski: 0  
Powi├¬kszam Templatk├¬ 247shock_blue_452: po zamianie wielko┬Âci kilku plik├│w wymienionych w index.php i zmienieniu r├│wnomiernie warto┬Âci dla tych plik├│w, templatka jest powi├¬kszona prawie dobrze, no w┬│a┬Ânie prawie: jak wida├Ž na zdj├¬ciach zaraz pod logiem [Top] co┬ si├¬ nie zgrywa po prawej i po lewej stronie, d├│┬│ jest ┬│adny, wi├¬c to tylko co┬ przy tych odcinkach. Nie rozumie dlaczego? Czu M├│g┬│by mi kto┬ pom├│├Ž. Mam jeszcze jeden zgryz, co doda├Ž do templatki, by dostosowa┬│a si├¬ do r├│┬┐nych rozdzielczo┬Âci?
Poni┬┐ej zamieszczam paczk├¬ z plikami oryginalnymi i zmodyfikowanymi oraz wy┬Âwietlam sam kod zmodyfikowany:
paczka


Big Screen: Click

A JA DO┬ú┬íCZAM ZA┬ú┬íCZNIKI!!! NIE DO┬Ž├ć ┬»E WYSY┬úASZ PODW├ôJNE POSTY, TO JESZCZE LISTUJESZ TUTAJ TAKIE D┬úUGIE KODY. Ty my┬Âlisz ┬┐e kto┬ nie wie, jak wygl┬▒da index.php templatki. Ostatni taki numer zajawkarz!!!. Tym bardziej, ┬┐e ja nie wy┬│┬▒czy┬│em mo┬┐liwo┬Âci edycji post├│w, wi├¬c mog┬│e┬ jeden usun┬▒├Ž. Nie podoba Ci si├¬ moja reakcja, to nie musisz tutaj pisa├Ž. W taki spos├│b na pewno nie uzyskasz pomocy!!.

Index.php

Za│▒cznik:
Nazwa pliku: index.zip
WielkoŠ plku:2263 bajtˇw


css:

Za│▒cznik:
Nazwa pliku: template_css.zip
WielkoŠ plku:2158 bajtˇw



Z góry dziêkujê za pomoc
  Temat zosta│ zablokowany.
#866
Robert Gavick (U┐ytkownik)
Robert Gavick
Nowicjusz
Posty: 8
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 09:01 Oklaski: 1  
1) Nic nie widac na screenie, wiec ciezko co kololwiek wyrokowac.

2) Byc moze problem tkwi w szerokosciach tabel (rowniez kolumn i wierszy - dziwi mnie fakt ze nie sa one obsluzone przez klasy) z ktorych zlozona jest templatka (a tak na marginesie, kto teraz uzywa tabel...).

3) Jesli chodzi o "dostosowanie si├¬ tempaltki do r├│┬┐nych rozdzielczo┬Âci" - szerokosci wyzej wspomnianych tabel jak i innych elemntow powinny zostac okreslone np. w %, przy czym glowny nalezy okreslic na 100% szerokosci.

np.

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#868
zajawkarz (U┐ytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 12:39 Oklaski: 0  
Robert Gavick napisa┬│:
1) Nic nie widac na screenie, wiec ciezko co kololwiek wyrokowac.

Pod obrazkiem jest link do zdjêcia


3) Jesli chodzi o "dostosowanie si├¬ tempaltki do r├│┬┐nych rozdzielczo┬Âci" - szerokosci wyzej wspomnianych tabel jak i innych elemntow powinny zostac okreslone np. w %, przy czym glowny nalezy okreslic na 100% szerokosci.

np.

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}


Nie znam si├¬ jeszcze na j├¬zykach php, html, css, wi├¬c jakby┬ m├│g┬│ troszk├¬ dok┬│adniej opisa├Ž

A JA DO┬ú┬íCZAM ZA┬ú┬íCZNIKI!!! NIE DO┬Ž├ć ┬»E WYSY┬úASZ PODW├ôJNE POSTY, TO JESZCZE LISTUJESZ TUTAJ TAKIE D┬úUGIE KODY. Ty my┬Âlisz ┬┐e kto┬ nie wie, jak wygl┬▒da index.php templatki. Ostatni taki numer zajawkarz!!!. Tym bardziej, ┬┐e ja nie wy┬│┬▒czy┬│em mo┬┐liwo┬Âci edycji post├│w, wi├¬c mog┬│e┬ jeden usun┬▒├Ž. Nie podoba Ci si├¬ moja reakcja, to nie musisz tutaj pisa├Ž. W taki spos├│b na pewno nie uzyskasz pomocy!!.

Jokris, przepraszam, szuka³em opcji skasuj temat nie znalaz³em, a wywo³anie utworzenia 2 takich samych tematów, by³o przypadkiem, bodaj¿e b³êdem, który zdarza siê rzadko w ró¿nych forach np. w IPB.
Co do kodu, wiem, ┬┐e to brzydko wygl┬▒da┬│o, ale chcia┬│em w takiej formie, gdy┬┐ w ko├▒cu prosz├¬ o pomoc, a sam wiem, ┬┐e nie kiedy, je┬Âli czego┬ si├¬ nie poda jak na tacy to nie ka┬┐dy ma czas czy ch├¬ci na pomaganie.

Dziêki za reakcje i pomoc. Pozdrawiam
  Temat zosta│ zablokowany.
#875
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 21:45 Oklaski: 88  
zajawkarz napisa┬│:
Nie znam si├¬ jeszcze na j├¬zykach php, html, css, wi├¬c jakby┬ m├│g┬│ troszk├¬ dok┬│adniej opisa├Ž
No problem polega na tym, ┬┐e na ┬┐adnym forum nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi, je┬Âli Ty oficjalnie przyznajesz si├¬ do tego, ┬┐e nie masz zielonego poj├¬cia o j├¬zykach programowania, u┬┐ytych np, w skryptach Joomla. Czyli chcesz, ┬┐eby kto┬ Ci napisa┬│ gotow┬▒ templatk├¬?. Za to si├¬ p┬│aci, i to grube pieni┬▒dze.
Przecie┬┐ to, co napisa┬│ Robert, to nie jest "tajemnicza wiedza", i wielu u┬┐ytkownik├│w Forum, i strony zrozumie post Roberta. Przedstawi┬│ to w prosty, przyst├¬pny spos├│b, a Ty po prostu przeanalizuj kod swojej templatki, i znajd┬╝ analogie do podawanych przyk┬│ad├│w. ja mog├¬ ci├¬ tylko przybli┬┐y├Ž do chocia┬┐ cz┬▒stkowego poznania kodu PHP, CSS i HTML. Chocia┬┐ nie musia┬│bym tego robi├Ž, ale taki to ju┬┐ ze mnie cz┬│owiek, ┬┐e robi├¬ czasami co┬Â, czego inni by nie zrobili.
Poni┬┐ej masz fragment kodu "index.php" templatki 247:
Kod:

        <td valign="top"><table width="1200" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" background="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/247shock_blue_452/images/back_content.png"> <tr>  <td align="left" valign="top">  <img src="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/247shock_blue_452/images/left_line.png" width="8" height="141" /><br /></td> <td width="1184" valign="top"> <table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" style="padding-left: 15px; padding-right: 15px;"> <tr> <td> <table width="100%" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">  <tr> <td valign="top" style="border-right: 1px solid #DADDD0;"> <?php if (mosCountModules('left')) { ?>  <table width="170" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> <td style="padding:5px;"> <?php mosLoadModules ( 'left' ); ?> </td>  </tr>   </table>    <?php } ?>    </td>


Nie b├¬d├¬ Ci t┬│umaczy┬│ ca┬│ego kodu, tylko napisz├¬, ┬┐e odnosi si├¬ on do lewej strony Twojej templatki, i dotyczy konkretnie modu┬│├│w tam usytuowanych. Szeroko┬Â├Ž modu┬│u lewego wynosi, zgodnie z kodem, 170px. T┬│em zar├│wno dla modu┬│├│w jak i "body" jest obrazek "back_content.png". Kolor prawej ramki jest ustalony na #DADDD0. I jest to na sztywno ustalone w┬│a┬Ânie w kodzie templatki, a nie w pliku CSS. W pliku CSS masz mi├¬dzy innymi nast├¬puj┬▒ce wpisy:
Kod:

  tdtrpdiv {   font-family       ArialHelveticasans-serif;   font-size         12px;   color             #666666; } table.moduletable th {   font-size         11px;   font-weight       bold;   text-transform    uppercase;   text-align        center;   height            22px;   line-height       22px;   text-indent       8px;   letter-spacing    1px;   color             #FFF;   background-image  url(../images/modul.jpg); } table.moduletable td {   padding-left      0px;   padding-right     0px;   padding-top        0px;   paddingbottom   0px;   margin            4px; }


...i dotycz± one pozosta³ych parametrów, ale ju¿ odnosz±cych siê do wszystkich modu³ów umieszczonych na Twojej witrynie.

  • td, tr, p, div - rodzaj czcionki, typ czyli (Arial), wielko┬Â├Ž czcionki(12px) oraz kolor czcionki (#666666) dla wymienionych w klasie element├│w.

  • table.moduletable td - dope┬│nienie kom├│rek lewej, prawej, dolnej, g├│rnej i marginesy(4px)

  • table.moduletable th - W znacznikach th umieszczane s┬▒ nag┬│├│wki modu┬│├│w, lub tytu┬│y oraz kolor tekstu (#FFF - bia┬│y), kolor t┬│a (modu┬│.jpg), odst├¬py pomi├¬dzy literami(1px), przesuni├¬cie tekstu w stosunku do lewej strony(8px), odst├¬p pomi├¬dzy liniami(22px), transformacja wielko┬Âci liter na wszystkie du┬┐e, styl czcionki(pogrubiony) i wielko┬Â├Ž czcionki (11px)


Jokris, przepraszam, szuka³em opcji skasuj temat nie znalaz³em, a wywo³anie utworzenia 2 takich samych tematów, by³o przypadkiem, bodaj¿e b³êdem, który zdarza siê rzadko w ró¿nych forach np. w IPB.
Co do kodu, wiem, ┬┐e to brzydko wygl┬▒da┬│o, ale chcia┬│em w takiej formie, gdy┬┐ w ko├▒cu prosz├¬ o pomoc, a sam wiem, ┬┐e nie kiedy, je┬Âli czego┬ si├¬ nie poda jak na tacy to nie ka┬┐dy ma czas czy ch├¬ci na pomaganie.

Opcja skasuj, inaczej usu├▒ nie jest dost├¬pna dla normalnego u┬┐ytkownika, ale oba posty mia┬│y inny tytu┬│, wi├¬c traktowane s┬▒ jako dwa, r├│┬┐ne posty. Nie przeze mnie. Przez skrypty Forum. Odno┬Ânie kodu, to takie wy┬Âwietlenie w┬│a┬Ânie zniech├¬ca do pomocy, bo by┬│ te┬┐ on ┬╝le wstawiony. Znajdowa┬│y si├¬ w nim prze┬│amane wiersze przy pomocy spacji. Poprawi┬│em to, i da┬│em jako za┬│┬▒cznik. Je┬Âli kod zajmuje np. tyle co w moim po┬Âcie, to jeszcze mo┬┐na przyj┬▒├Ž. Ale jak ja zobaczy┬│em Twoje dzie┬│o, i zacz┬▒┬│em przewija├Ž pasek przegl┬▒darki, nie widz┬▒c ko├▒ca tej czynno┬Âci, to po prostu spowodowa┬│o to u mnie awersj├¬ i niech├¬├Ž do odpowiedzi.
Ale Ty siê szybko uczysz, wiêc pewnie wyci±gniesz odpowiednie wnioski z mojego oratorium . Dobra. Nie martw siê i ucz siê. Pozdro. Jokris.
P.s.
Mam dla Ciebie taka rad├¬. Je┬Âli chcesz aby Ci kto┬ pom├│g┬│, np. ja, to we┬╝ pozdejmuj ze swojej strony g┬│├│wnej te "wodotryski" w rodzaju film├│w, zegar├│w, pokaz├│w slajd├│w, bo nawet nie wiesz, jak to bardzo spowalnia Twoja stron├¬. Mi Firefox prawie si├¬ zawiesza. Ustaw w parametrach dodatk├│w "Autoodtwarzanie" na NIE. STRONA G┬ú├ôWNA powinna by├Ž przejrzysta, czytelna, a dodatki mo┬┐esz przecie┬┐ zamieszcza├Ž na pod stronach. Nic im nie ub├¬dzie. Do takiej konfiguracji jak Twoja musi by├Ž serwer zoptymalizowany pod wzgl├¬dem np. strumieniowego video, czyli og├│lnie szybki. A tw├│j na taki nie wygl┬▒da. To tyle, co do P.s. Narka.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
#923
zajawkarz (U┐ytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/21 19:23 Oklaski: 0  
Dziêki Jokris za szczyptê informacji. Rozumie.

Robert Gavick napisa┬│:

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}


Ale tego nie. Pierwszy wiersz kodu, powinienem umie┬Âci├Ž w index.php Nast├¬pne w css, no gites, ale nie wiem dok┬│adnie co i jak, je┬Âli chodzi o kod. Przypomn├¬, ┬┐e na du┬┐ym obrazkudobrze wida├Ž dok┬│adnie co si├¬ nie zgadza z oryginaln┬▒ templatk┬▒ - lewa i prawa strona zaczynaj┬▒ca si├¬ pozycji dla modu┬│├│w.
  Temat zosta│ zablokowany.
#929
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/22 14:52 Oklaski: 88  
Cze┬Â├Ž zajawkarz.
Widz├¬, ┬┐e zainstalowa┬│e┬ JAccelerator, inaczej znany jako Joomlacache. No efekty wida├Ž. Strona troch├¬ szybciej chodzi. Ale i tak m├│g┬│by┬ dostosowa├Ž si├¬ do moich porad, bo do┬│o┬┐ysz co┬ jeszcze na g┬│├│wn┬▒, i ┬┐aden Akcelerator Ci nie pomo┬┐e. Ale to ju┬┐ Twoja sprawa.
Co do Twojego problemu, to albo ja jestem ┬Âlepy, zakochany, nawiedzony, lub mo┬┐e nie mam po prostu oczu, bo nie widz├¬ ┬┐eby┬ mia┬│ jakie┬ niew┬│a┬Âciwe proporcje po lewej stronie i po prawej templatki. Nie wliczam w to zdj├¬├Ž, kt├│re nie trzymaj┬▒ si├¬ proporcji. Ale skoro lubisz by├Ž p┬│aski, to trudno.
Musisz pami├¬ta├Ž, ┬┐e na szeroko┬Â├Ž modu┬│u "left" lub "right" maj┬▒ wp┬│yw same modu┬│y umieszczone w nich. I teraz je┬Âli w templatce masz ustalon┬▒ szeroko┬Â├Ž modu┬│u "left" na 100%, o czym pisa┬│em ju┬┐ w poprzednim po┬Âcie (a mo┬┐e nie?), to je┬Âli wstawisz modu┬│ o szeroko┬Âci np. 200px, to ca┬│a lewa kolumna rozszerzy si├¬ do 200px. I tak samo prawa. Masz jeszcze fragment kodu pliku "template_css.css" o kt├│rym zapomnia┬│em w poprzednim po┬Âcie:
Kod:

  table.moduletable {   width                100%;   table-layout        auto; }


...i tu masz te 100%, a 100% to mo┬┐e by├Ž wszystko, czyli nawet 700px. Postaraj si├¬ to zrozumie├Ž, mimo ┬┐e piszesz, i┬┐ rozumiesz.
To tyle, bo id├¬ z kumplem ┬│apa├Ž motyle. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
Id╝ na sam▒ gˇrŕ Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nag│ˇwki ostatnich postˇw.


Strony zaprzyja╝nione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsy│acze pobierane s▒ z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Gˇry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrze┐one      Do Gˇry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostŕpnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile