Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest wtorek, 22 października 2019 r. 295 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
22 Października 2019
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip,
Halka, Kordula,
Kordelia,
Przybysława, Sewer
Do końca roku zostało 71 dni.
Cytaty
Przeludnienie świata doprowadziło do tego, że w jednym człowieku żyje wielu ludzi.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452

#859
zajawkarz (Użytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/10 19:46 Oklaski: 0  
Powiększam Templatkę 247shock_blue_452: po zamianie wielkości kilku plików wymienionych w index.php i zmienieniu równomiernie wartości dla tych plików, templatka jest powiększona prawie dobrze, no właśnie prawie: jak widać na zdjęciach zaraz pod logiem [Top] coś się nie zgrywa po prawej i po lewej stronie, dół jest ładny, więc to tylko coś przy tych odcinkach. Nie rozumie dlaczego? Czu Mógłby mi ktoś pomóć. Mam jeszcze jeden zgryz, co dodać do templatki, by dostosowała się do różnych rozdzielczości?
Poniżej zamieszczam paczkę z plikami oryginalnymi i zmodyfikowanymi oraz wyświetlam sam kod zmodyfikowany:
paczka


Big Screen: Click

A JA DOŁĄCZAM ZAŁĄCZNIKI!!! NIE DOŚĆ ŻE WYSYŁASZ PODWÓJNE POSTY, TO JESZCZE LISTUJESZ TUTAJ TAKIE DŁUGIE KODY. Ty myślisz że ktoś nie wie, jak wygląda index.php templatki. Ostatni taki numer zajawkarz!!!. Tym bardziej, że ja nie wyłączyłem możliwości edycji postów, więc mogłeś jeden usunąć. Nie podoba Ci się moja reakcja, to nie musisz tutaj pisać. W taki sposób na pewno nie uzyskasz pomocy!!.

Index.php

Załącznik:
Nazwa pliku: index.zip
Wielkość plku:2263 bajtów


css:

Załącznik:
Nazwa pliku: template_css.zip
Wielkość plku:2158 bajtów



Z góry dziękuję za pomoc
  Temat został zablokowany.
#866
Robert Gavick (Użytkownik)
Robert Gavick
Nowicjusz
Posty: 8
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 09:01 Oklaski: 1  
1) Nic nie widac na screenie, wiec ciezko co kololwiek wyrokowac.

2) Byc moze problem tkwi w szerokosciach tabel (rowniez kolumn i wierszy - dziwi mnie fakt ze nie sa one obsluzone przez klasy) z ktorych zlozona jest templatka (a tak na marginesie, kto teraz uzywa tabel...).

3) Jesli chodzi o "dostosowanie się tempaltki do różnych rozdzielczości" - szerokosci wyzej wspomnianych tabel jak i innych elemntow powinny zostac okreslone np. w %, przy czym glowny nalezy okreslic na 100% szerokosci.

np.

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#868
zajawkarz (Użytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 12:39 Oklaski: 0  
Robert Gavick napisał:
1) Nic nie widac na screenie, wiec ciezko co kololwiek wyrokowac.

Pod obrazkiem jest link do zdjęcia


3) Jesli chodzi o "dostosowanie się tempaltki do różnych rozdzielczości" - szerokosci wyzej wspomnianych tabel jak i innych elemntow powinny zostac okreslone np. w %, przy czym glowny nalezy okreslic na 100% szerokosci.

np.

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}


Nie znam się jeszcze na językach php, html, css, więc jakbyś mógł troszkę dokładniej opisać

A JA DOŁĄCZAM ZAŁĄCZNIKI!!! NIE DOŚĆ ŻE WYSYŁASZ PODWÓJNE POSTY, TO JESZCZE LISTUJESZ TUTAJ TAKIE DŁUGIE KODY. Ty myślisz że ktoś nie wie, jak wygląda index.php templatki. Ostatni taki numer zajawkarz!!!. Tym bardziej, że ja nie wyłączyłem możliwości edycji postów, więc mogłeś jeden usunąć. Nie podoba Ci się moja reakcja, to nie musisz tutaj pisać. W taki sposób na pewno nie uzyskasz pomocy!!.

Jokris, przepraszam, szukałem opcji skasuj temat nie znalazłem, a wywołanie utworzenia 2 takich samych tematów, było przypadkiem, bodajże błędem, który zdarza się rzadko w różnych forach np. w IPB.
Co do kodu, wiem, że to brzydko wyglądało, ale chciałem w takiej formie, gdyż w końcu proszę o pomoc, a sam wiem, że nie kiedy, jeśli czegoś się nie poda jak na tacy to nie każdy ma czas czy chęci na pomaganie.

Dzięki za reakcje i pomoc. Pozdrawiam
  Temat został zablokowany.
#875
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/11 21:45 Oklaski: 88  
zajawkarz napisał:
Nie znam się jeszcze na językach php, html, css, więc jakbyś mógł troszkę dokładniej opisać
No problem polega na tym, że na żadnym forum nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi, jeśli Ty oficjalnie przyznajesz się do tego, że nie masz zielonego pojęcia o językach programowania, użytych np, w skryptach Joomla. Czyli chcesz, żeby ktoś Ci napisał gotową templatkę?. Za to się płaci, i to grube pieniądze.
Przecież to, co napisał Robert, to nie jest "tajemnicza wiedza", i wielu użytkowników Forum, i strony zrozumie post Roberta. Przedstawił to w prosty, przystępny sposób, a Ty po prostu przeanalizuj kod swojej templatki, i znajdź analogie do podawanych przykładów. ja mogę cię tylko przybliżyć do chociaż cząstkowego poznania kodu PHP, CSS i HTML. Chociaż nie musiałbym tego robić, ale taki to już ze mnie człowiek, że robię czasami coś, czego inni by nie zrobili.
Poniżej masz fragment kodu "index.php" templatki 247:
Kod:

        <td valign="top"><table width="1200" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" background="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/247shock_blue_452/images/back_content.png"> <tr>  <td align="left" valign="top">  <img src="<?php echo $mosConfig_live_site;?>/templates/247shock_blue_452/images/left_line.png" width="8" height="141" /><br /></td> <td width="1184" valign="top"> <table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" style="padding-left: 15px; padding-right: 15px;"> <tr> <td> <table width="100%" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">  <tr> <td valign="top" style="border-right: 1px solid #DADDD0;"> <?php if (mosCountModules('left')) { ?>  <table width="170" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> <td style="padding:5px;"> <?php mosLoadModules ( 'left' ); ?> </td>  </tr>   </table>    <?php } ?>    </td>


Nie będę Ci tłumaczył całego kodu, tylko napiszę, że odnosi się on do lewej strony Twojej templatki, i dotyczy konkretnie modułów tam usytuowanych. Szerokość modułu lewego wynosi, zgodnie z kodem, 170px. Tłem zarówno dla modułów jak i "body" jest obrazek "back_content.png". Kolor prawej ramki jest ustalony na #DADDD0. I jest to na sztywno ustalone właśnie w kodzie templatki, a nie w pliku CSS. W pliku CSS masz między innymi następujące wpisy:
Kod:

  tdtrpdiv {   font-family       ArialHelveticasans-serif;   font-size         12px;   color             #666666; } table.moduletable th {   font-size         11px;   font-weight       bold;   text-transform    uppercase;   text-align        center;   height            22px;   line-height       22px;   text-indent       8px;   letter-spacing    1px;   color             #FFF;   background-image  url(../images/modul.jpg); } table.moduletable td {   padding-left      0px;   padding-right     0px;   padding-top        0px;   paddingbottom   0px;   margin            4px; }


...i dotyczą one pozostałych parametrów, ale już odnoszących się do wszystkich modułów umieszczonych na Twojej witrynie.

  • td, tr, p, div - rodzaj czcionki, typ czyli (Arial), wielkość czcionki(12px) oraz kolor czcionki (#666666) dla wymienionych w klasie elementów.

  • table.moduletable td - dopełnienie komórek lewej, prawej, dolnej, górnej i marginesy(4px)

  • table.moduletable th - W znacznikach th umieszczane są nagłówki modułów, lub tytuły oraz kolor tekstu (#FFF - biały), kolor tła (moduł.jpg), odstępy pomiędzy literami(1px), przesunięcie tekstu w stosunku do lewej strony(8px), odstęp pomiędzy liniami(22px), transformacja wielkości liter na wszystkie duże, styl czcionki(pogrubiony) i wielkość czcionki (11px)


Jokris, przepraszam, szukałem opcji skasuj temat nie znalazłem, a wywołanie utworzenia 2 takich samych tematów, było przypadkiem, bodajże błędem, który zdarza się rzadko w różnych forach np. w IPB.
Co do kodu, wiem, że to brzydko wyglądało, ale chciałem w takiej formie, gdyż w końcu proszę o pomoc, a sam wiem, że nie kiedy, jeśli czegoś się nie poda jak na tacy to nie każdy ma czas czy chęci na pomaganie.

Opcja skasuj, inaczej usuń nie jest dostępna dla normalnego użytkownika, ale oba posty miały inny tytuł, więc traktowane są jako dwa, różne posty. Nie przeze mnie. Przez skrypty Forum. Odnośnie kodu, to takie wyświetlenie właśnie zniechęca do pomocy, bo był też on źle wstawiony. Znajdowały się w nim przełamane wiersze przy pomocy spacji. Poprawiłem to, i dałem jako załącznik. Jeśli kod zajmuje np. tyle co w moim poście, to jeszcze można przyjąć. Ale jak ja zobaczyłem Twoje dzieło, i zacząłem przewijać pasek przeglądarki, nie widząc końca tej czynności, to po prostu spowodowało to u mnie awersję i niechęć do odpowiedzi.
Ale Ty się szybko uczysz, więc pewnie wyciągniesz odpowiednie wnioski z mojego oratorium . Dobra. Nie martw się i ucz się. Pozdro. Jokris.
P.s.
Mam dla Ciebie taka radę. Jeśli chcesz aby Ci ktoś pomógł, np. ja, to weź pozdejmuj ze swojej strony głównej te "wodotryski" w rodzaju filmów, zegarów, pokazów slajdów, bo nawet nie wiesz, jak to bardzo spowalnia Twoja stronę. Mi Firefox prawie się zawiesza. Ustaw w parametrach dodatków "Autoodtwarzanie" na NIE. STRONA GŁÓWNA powinna być przejrzysta, czytelna, a dodatki możesz przecież zamieszczać na pod stronach. Nic im nie ubędzie. Do takiej konfiguracji jak Twoja musi być serwer zoptymalizowany pod względem np. strumieniowego video, czyli ogólnie szybki. A twój na taki nie wygląda. To tyle, co do P.s. Narka.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#923
zajawkarz (Użytkownik)
zajawkarz
Pomocny
Posty: 29
graphgraph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/21 19:23 Oklaski: 0  
Dzięki Jokris za szczyptę informacji. Rozumie.

Robert Gavick napisał:

<div id="wrapper"><div id="left">tutaj np. lewa kolumna strony</div> <div id="mainbody">glowna tresc strony</div></div>

div#wrapper {
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
div#left {
float: left;
width: 20%;
}
div#mainbody{
float: right;
width: 80%;
}


Ale tego nie. Pierwszy wiersz kodu, powinienem umieścić w index.php Następne w css, no gites, ale nie wiem dokładnie co i jak, jeśli chodzi o kod. Przypomnę, że na dużym obrazkudobrze widać dokładnie co się nie zgadza z oryginalną templatką - lewa i prawa strona zaczynająca się pozycji dla modułów.
  Temat został zablokowany.
#929
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Modyfikacja Templ. 247shock_blue_452 2007/05/22 14:52 Oklaski: 88  
Cześć zajawkarz.
Widzę, że zainstalowałeś JAccelerator, inaczej znany jako Joomlacache. No efekty widać. Strona trochę szybciej chodzi. Ale i tak mógłbyś dostosować się do moich porad, bo dołożysz coś jeszcze na główną, i żaden Akcelerator Ci nie pomoże. Ale to już Twoja sprawa.
Co do Twojego problemu, to albo ja jestem ślepy, zakochany, nawiedzony, lub może nie mam po prostu oczu, bo nie widzę żebyś miał jakieś niewłaściwe proporcje po lewej stronie i po prawej templatki. Nie wliczam w to zdjęć, które nie trzymają się proporcji. Ale skoro lubisz być płaski, to trudno.
Musisz pamiętać, że na szerokość modułu "left" lub "right" mają wpływ same moduły umieszczone w nich. I teraz jeśli w templatce masz ustaloną szerokość modułu "left" na 100%, o czym pisałem już w poprzednim poście (a może nie?), to jeśli wstawisz moduł o szerokości np. 200px, to cała lewa kolumna rozszerzy się do 200px. I tak samo prawa. Masz jeszcze fragment kodu pliku "template_css.css" o którym zapomniałem w poprzednim poście:
Kod:

  table.moduletable {   width                100%;   table-layout        auto; }


...i tu masz te 100%, a 100% to może być wszystko, czyli nawet 700px. Postaraj się to zrozumieć, mimo że piszesz, iż rozumiesz.
To tyle, bo idę z kumplem łapać motyle. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile