Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest sobota, 23 marca 2019 r. 82 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
23 Marca 2019
Sobota
Imieniny obchodzą:
Eberhard, Feliks,
Katarzyna, Kondrat,
Oktawian, Pelagia,
Pelagiusz, Piotr,
Zbysław
Do końca roku zostało 284 dni.
Cytaty
Nie trać czasu z kimś, kto nie ma go, aby go spędzać z tobą.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

Jak wstawić flasha do arta ?? (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: Jak wstawić flasha do arta ??

#31
traczu (Użytkownik)
traczu
Prawie Moderator
Posty: 147
graphgraph
Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 09:59 Oklaski: 26  
musze wstawić pare banerów do artykółu i moduje sie z tym próbowaliście może?? edytorem html importowanie kombinowałem na wszytkie sposoby chyba
Joomla! [ 1.0.11 Stable ]

strona na serwerze wewnętrznym brak możliwości opublikowania
  Temat został zablokowany.
#32
Iceman (Użytkownik)
Iceman
Prawie Moderator
Posty: 115
graphgraph
Odp:Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 11:50 Oklaski: 46  
Na Stronie Głównej masz artykuły o mgVideoBot v 0.1.2 i JoGadgets + poprawki. Poczytaj, prawdopodobnie to to o co Ci chodzi.
"This is a war, and we are soldiers. Death can come for us at any time.. in any place."

CMS: Joomla! 1.0.11-1.0.13
URL's: http://fragout.pl/ http://legiacudz.com/ http://klubtysiaca.info/
  Temat został zablokowany.
#34
traczu (Użytkownik)
traczu
Prawie Moderator
Posty: 147
graphgraph
Odp:Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 13:23 Oklaski: 26  
Iceman napisał:
Na Stronie Głównej masz artykuły o mgVideoBot v 0.1.2 i JoGadgets + poprawki. Poczytaj, prawdopodobnie to to o co Ci chodzi.
Joomla! [ 1.0.11 Stable ]

strona na serwerze wewnętrznym brak możliwości opublikowania
  Temat został zablokowany.
#35
traczu (Użytkownik)
traczu
Prawie Moderator
Posty: 147
graphgraph
Odp:Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 13:24 Oklaski: 26  
no zrozumiałem to ale nie wiem mimo wszelkich starań jak wrzucić co kolwiek tam zeby było odtwarzane miby robie tak jak jest napisane i nic
Joomla! [ 1.0.11 Stable ]

strona na serwerze wewnętrznym brak możliwości opublikowania
  Temat został zablokowany.
#36
Iceman (Użytkownik)
Iceman
Prawie Moderator
Posty: 115
graphgraph
Odp:Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 14:51 Oklaski: 46  
Może Jokris Ci napisze bo ja jeszcze tego u siebie nie testowałem.
"This is a war, and we are soldiers. Death can come for us at any time.. in any place."

CMS: Joomla! 1.0.11-1.0.13
URL's: http://fragout.pl/ http://legiacudz.com/ http://klubtysiaca.info/
  Temat został zablokowany.
#37
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:Jak wstawić flasha do arta ?? 2006/10/20 20:21 Oklaski: 88  
Hej chłopaki. Spokojnie. . O wstawianiu flasha piszą na dziesiątkach stron internetowych. A co do Joomla!, to jest specjalny moduł do wstawiania flasha, o nazwie Moduł Flash (mod_flashmod). Pozwala on nie tylko osadzić flasha, ale dodatkowo wybrać jego wersję, wymiary, oraz jakość. Wystarzy pobrać go z JoomlaPl.com, doinstalować Module Bota (można pobrać u mnie), i wstawić gotowy moduł w artykuł. Wiem, że są problemy z np. wpisaniem tekstu obok treści modułu, bo domyślnie zajmuje on 100% szerokości artykułu. Jest na to jednak dobry sposób stosowany często przeze mnie, a mianowicie wstawianie tabel w edytorze. Wystarczy nacisnąć przycisk "wstaw tabelę", następnie zaznaczyć w paramertach: 2 kolumny, i 1 wiersz. Po wstawieniu tabeli, nie musimy określać od razu jej szerokości, ani wysokości. Pokażą nam się dwie komórki, lub kolumny jak kto woli, i wówczas w np. lewą kolumnę wstawiamy kod: {modulebot:23}, gdzie 23 to ID modułu, które można odczytać po prawej stronie w zarządzaniu modułami, lub dla pewności wyedytować moduł, i tam jest wielkimi literami napisane właśnie ID modułu. Do prawej natomiast wklejamy takst. Zobaczcie na mój komponent (nie moduł) Partnerzy, w którym po lewej stronie mam tekst, a po prawej obrazki, ustawione jak po linijce. To tyle na temat modułu. Co do osadzania Flasha, to standatrowy kod wygląda następująco:
Kod:

 <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"  codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0"  width="550" height="400" id="nazwatwoja" align="middle"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> <param name="movie" value="images/stories/flash/twojflash.swf" /> <param name="quality" value="high" /> <param name="bgcolor" value="#ffffff" /> <embed src="images/stories/flash/twojflash.swf" quality="high" bgcolor="#ffffff" width="550"  height="400" name="mojflassh" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain"  type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" /> </object>


Macie tu parametry
Kod:

 width="550" height="400"

które oznaczają w kolejności szerokość flasha, i wysokość. Nastepny parametr to :
Kod:

 id="nazwatwoja"

który jest bardzo ważny, z tego względu, aby uniknąć konfliktu z drugim flashem osadzonym w artykule, lub obecnym w kodzie na naszej stronie. Pozwala także innym skryptom na odwoływanie sie do naszego flasha poprzez ID. Może to być dowolna nazwa, bez polskich znaków, i pisana małymi literani. Czyli dla bannerów może być id="bannerromka", id="reklamastaszka" itd. Parametr "codebase=" określa wersję flasha. Dalej...
Kod:

 <param name="movie" value="images/stories/flash/twojflash.swf" />

określa położenie, czyli ścieżkę do naszego filmu, a tutaj do pliku SWF, czyli naszego flasha. Wpisana jest ścieżka względna, jako że skrypt znajduje się na naszym serwerze, bo w innym przypadku należy wpisać całą ścieżkę, czyli bezwzględną. Nie należy wstawiać znaków "/" splash przed ścieżką. Dodatkowo takie wpisanie ścieżki chroni, ale tylko po części naszego flasha, gdyż nie jest on wówczas "buforowany" na dysku internauty przez przeglądarkę, i nie może on go zapisać, chociaż jest to możliwe, ale nie będę pisał jak, bo NALEŻY SZANOWAĆ CZYJĄŚ TWÓRCZOŚĆ . Jedziemy do przodu. Kod:
Kod:

 <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />

...oznacza, że skrypty są wyświetlane z twojej domeny, czuli inaczej serwera, ale nie jest on wymagany, i nie musi być w kodzie. Nastepny to:
Kod:

 <param name="quality" value="high" />

jakość wyświetlania flasha, czyli "high" oznacza wysoką, która nas interesuje, choćby ze względów wizualnych. Jest to parametr, który należy wstawić w nasz kod. Kolor tła naszego dzieła to:
Kod:

 <param name="bgcolor" value="#ffffff" />

...w tym przypadku biały, i musimy tutaj trzymać się systemu szesnastkowego, czyli "#XXXXXX", gdzie X to cyfry od 0 do 9, i litery od A do F (mogą być małe znaki, to bez znaczenia). Reasumując ten wątek, np wartość FF w tym systemie jest równa wartości 255 w systemie dziesiętnym. Poświęcę temu osobny artykuł na mojej stronie, abyście dobrze zrozumieli, jak stosować kolory, i w jakim systemie można, lub nie nie można okreslać kolorów. Następna część kodu, objęta znacznikami <EMBED>:
Kod:

 <embed src="images/stories/flash/twojflash.swf" quality="high" bgcolor="#ffffff" width="550"  height="400" name="mojflassh" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain"  type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />

to jakby podsumowanie poprzednich wpisanych wartości, i została zachowana ze względu na zgodność ze starszymi wersjami flasha. Najważniejszą "pracę" wykonuje znacznik <OBJECT>, którym to został otoczony cały nasz kod. To w zasadzie wszystko, tak w skrócie, bo jest jeszcze kilka dodatkowych parametrów, nie pokazanych w kodzie, np. "hspace=", "vspace=" do określenia odstępów pionowych i poziomych obiektu względem chociażby ramki. Wystarczy tan kod przepisać, pamiętając o poradach co do ścieżek. Należy zastosować moduł "mod_html" z tego względu, że edytor pozmieniał by nasz kod na encje, czyli ich odpowiedniki w ASCII. Dla wyrównania naszego osadzonego obiektu w pozycji poziomej, możemy otoczyć go zancznikami <div>, czyli np.
Kod:

 <div align="center">skrypt z naszym flaszem...</div>

. I jeszce wracając do kodu, zapomniałemo o ważnej rzeczy. Należy znaczniki, wszystkie występujące w kodzie zamknąć, czyli może to być " />", podobnie jak zamykamy "<br />", lub przykladowo :<embed>.....</embed>. To tyle. Pozdrawiam, i myślę że coś się z tego nauczycie. Pozdro. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile