Strona Główna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Moduły! Pobierz Pliki Księga Gości-Dopisz Się!! Napisz do nas! Okienka Popups dzięki overLIB!
Dzisiaj jest wtorek, 22 października 2019 r. 295 dzień roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj Nowości z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŚWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZIĘKUJMY TWÓRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przekaż 1% Podatku
Przekaż 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migrację
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszę o składanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zakładek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu główne
Forum Ostatnie posty

Zobacz więcej postów...
Gorąco polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gorąco polecam. Oby jak najwięcej takich programistów!...
Najczęściej pobierają...
Mod Januszczyk

Księga Gości-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
22 Października 2019
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip,
Halka, Kordula,
Kordelia,
Przybysława, Sewer
Do końca roku zostało 71 dni.
Cytaty
Przeludnienie świata doprowadziło do tego, że w jednym człowieku żyje wielu ludzi.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2019 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszę Zaloguj się aby napisać post lub Zarejestruj.
Zapomniałeś hasło?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwoń do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

mosimage --> dynamic image (1 wejść)
Idź na sam dół Odpowiedz

TEMAT: mosimage --> dynamic image

#418
bartus2003 (Użytkownik)
bartus2003
Nowicjusz
Posty: 7
graphgraph
mosimage --> dynamic image 2007/02/13 21:07 Oklaski: 0  
Witam może ktoś mi pomóc otóz mam taki probilem że nie wiem jak mam użyć dynamicImage? zainstalowałem go. tak jak tutaj:
http://www.jokris.info/index.php?option=com_remository&Itemid=28&func=fileinfo&id=107
zrobiłem go na pierwszym miejscu, mosImage jest też opublikowany, przzechodze do tworzenia artykułu i tu jest problem, otóż nie wiem jak zorbić co i jak by w wyniku końcowym otwirał się obrazek w nowym oknie DynamicImage??
Jak się wstawia pomiędzy znaczniki {mosimage} ???
czy miniaturke też trzeba gdzieś wgrać??
Może mi któś opowiedzieć po kolei co i jak? Bo się męczę z tym i nie potrafie
Zanim napiszesz następnego posta, miej minimum szacunku do właściciela tego Forum i wszystkich innych, którzy udzielają Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupełnij podpis. Minimalna ilość znaków w podpisie wynosi 50. Ta piękna PIECZĄTKA zniknie samoistnie po uzupełnieniu stopki o minimalną ilość oczekiwanych danych. A na początek dostajesz tylko...

  Temat został zablokowany.
#425
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/02/17 15:17 Oklaski: 88  
Witaj bartus2003.
Dokładny opis bota wraz z kodami znajdziesz w artykule dynamicImage.
Musisz pamietać, aby kopiować kody nie bezpośrednio do pisanego artykułu w edytorze, tylko np. do Notatnika. Dopiero potem "wkleić" taki kod do treści artykułu. Nie musisz korzystać z przycisku "mosimage", służacego do wstawiania tego znacznika.
Dlaczego do Notatnika?. Gdyż ja wpisuję kody wstawiając pomiędzy np. nawiasy znaczniki <strong>, czyli pogrubienia, w takim celu, aby kod nie został wykonany. Dodatkowo zostawiłem spację po pierwszym nawiasie. Taki wpis:
Kod:

  mosimage cw=95 popup=1 popupTyp=dhtml}


...powinien wyglądać tak:
Kod:

  {mosimage cw=95 popup=1 popupTyp=dhtml}


...gdzie, jak opisuję w artykule, cw=95 oznacza szerokość obrazka widniejącego w artykule, a nie oryginału. Oryginał może mieć szerokość dowolną, np. 600px. W tym wpisie wysokość obrazka Cię nie interesuje, bo ustawiana jest ona automatycznie, zachowując proporcje w stosunku do szerokości.
Pytasz:
Jak się wstawia pomiędzy znaczniki {mosimage} ???

czy miniaturke też trzeba gdzieś wgrać??

Wstawia się tak, jak w przykładowych kodach. Nie ma czegoś takiego, jak "pomiędzy znaczniki". Kod wstawiasz w środku znacznika {mosimage}. Miniaturki tworzone są automatycznie przez bota. Ty musisz tylko wpisać PRAWIDŁOWO kod znacznika {mosimage}, i wybrać z zakładki "grafiki" odpowiadający Ci obrazek.
Jeden znacznik {mosimage costam} dla jednego obrazka. Jeśli wstawiasz dwa, trzy lub wiecej znaczników, obrazków musi być TYLE SAMO. Kolejność jest taka, jaka ustawiłeś w polu z wybranymi grafikami. Ustaw też pozycję grafiki, i ewentualnie podpis oraz tekst alternatywny. Na koniec naciśnij "Zastosuj", bo bez tego obrazek nie pokaże się tak, jak Ty byś chciał.
To tyle. Pozdro. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#695
petrus_ (Użytkownik)
petrus_
Bardzo Pomocny
Posty: 53
graphgraph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 15:43 Oklaski: 16  
Witam, zainstalowałem i wszystko działa świetnie, ale zauważyłem jeden problem:
Jeżeli umieszczę {mosimage} we wprowadzeniu, a potem drugi w treści właściwej, to oglądając całość (cały artykuł) parametry przypisane do pierwszego obrazka stosują się również do drugiego
Przykładowo we wprowadzeniu artykułu jest
Kod:

 {mosimage cw=100}

, w tekscie głównym
Kod:

 {mosimage cw=200}{mosimage cw=300}


i otrzymuje pierwszy obrazek szerokości 100 drugi szerokości 100 trzeci szerokości 200

mam Joomla 1.0.12, dynamicImage jest jako pierwszy, MOSimage nie jest wyłączony.

czy to tak ma być czy też coś mogę na to poradzić ?
Petrus

Joomla (1.12 pl, 1.13 ISO, UTF-8)
jedna z moich stron
  Temat został zablokowany.
#696
petrus_ (Użytkownik)
petrus_
Bardzo Pomocny
Posty: 53
graphgraph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 16:04 Oklaski: 16  
No i wiedziałem, że pokręcę
jest tak
we wprowadzeniu artykułu jest
Kod:

 {mosimage cw=100}


w tekście głównym
Kod:

 {mosimage cw=200}{mosimage cw=300}



obrazki w kolejności to a.jpg b.jpg c.jpg

otrzymuję:
a.jpg szerokości 100
b.jpg szerokości 300
c.jpg szerokości standardowej ustawionej w konfiguracji

wyłączenie MOSimage niczego nie zmienia

Na razie radzę sobie dodając do konfiguracji powyżej obrazek pusty.jpg oraz ustawiając
Kod:

 {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}

i wtedy jest tak jak chcę:
a.jpg szerokości 100
b.jpg szerokości 200
c.jpg szerokości 300
Petrus

Joomla (1.12 pl, 1.13 ISO, UTF-8)
jedna z moich stron
  Temat został zablokowany.
#697
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 17:24 Oklaski: 88  
Witaj Petrus_.
To wydaje się niemożliwe. A dlaczego?. Dlatego że ja mam mnóstwo obrazków wstawionych w sposób podobny do Twojego, i nigdy mi się nic takiego nie działo.
Joomla 1.12?. Hmmm...trochę sprawia problemów, słyszałem już od wielu osób. Ale nie czytałem od Ciebie, jakiego używasz edytora?!. Jak masz ustawione RG_EMULATION i register_globals?!. To są podstawowe dane!.
Ale będę znów wyrozumiały, i spróbuję powróżyć.


  1. Wróżba pierwsza. Spróbuj wyłączyć schowek dla bota DynamicImage w jego panelu konfiguracyjnym. A nawet jest to wręcz wskazane, bo niedługo serwer zastanie zapełniony niepotrzebnymi obrazkami. DynamicImage ma tę wadę, i pisałem już o tym. Często wiele składników CMS-a źle pracuje przy włączonym schowku ( cache ). Spróbuj, a nóż coś z tego wyjdzie.

  2. Wróżba druga. Jeśli używasz edytora, a pewnie tak, to przed zapisaniem artykułu, sprawdź źródło, czyli kod HTML. Jeśli w tym kodzie masz jakieś niezgodności, oznacza to, że musisz zmienić edytor. Spróbuj tej wróżby.

  3. Wróżba trzecia. W opcjach dodatku masz ustawienia maksymalnej szerokości i wysokości obrazków. W zasadzie nie powinno to mieć wpływu na tworzenie miniaturek, ale jako że wróżę, więc sprawdź, czy czasem jakiś duszek nie pozmieniał ci tych ustawień.

  4. Wróżba czwarta. Może masz coś nie tak z bibliotekami GD serwera. Poszukaj na Forum kodów skryptów, który podawałem w celu sprawdzenia, czy biblioteki te pracują poprawnie.

  5. Wróżba piąta. Myślę, że Twoja strona znajduje się gdzieś w Polsce, na początku masz "http://www....", na końcu jakąś tyldę. Pomóż mi, proszę. Jestem blisko?. Bo gdybym ja znał adres twojej strony, do użytku wewnętrznego, to wówczas mógłbym podejrzeć kod moim validatorem. Wiedział bym wtedy cokolwiek o tym, co w trawie piszczy. A tak tylko wróżę!.


A teraz już bez wróżenia. Po prostu napisz post tak, abym ja posiadł odpowiednią wiedzę i poznał odpowiedź na pytanie: dlaczego Ty jeden obrazek masz o szerokości 100px, drugi też, a trzeci 200px. To tyle mojego doradzania. Pytaj dalej, aż odechce mi się wróżyć.
Wybacz za sarkazm, ale nie ja zadaję pytania, tylko Ty. Adres strony można podeśleć mailem, lub przez GG. Już kilku ludzi tak robiło. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
#698
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 17:46 Oklaski: 88  
petrus_ napisał:
No i wiedziałem, że pokręcę
No jak bym wywróżył!.
petrus_ napisał:
c.jpg szerokości standardowej ustawionej w konfiguracji

W konfiguracji czego?. Bo nie kumam. MosImage?, czy DynamicImage?.
petrus_ napisał:
Na razie radzę sobie dodając do konfiguracji powyżej obrazek pusty.jpg oraz ustawiając
Kod:

 {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}

i wtedy jest tak jak chcę:
a.jpg szerokości 100
b.jpg szerokości 200
c.jpg szerokości 300

...coś z liczeniem masz nie tak, bo jeśli wstawiłeś trzy znaczniki {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}, w tym pierwszy pusty?, blank (chyba taki?)], to razem masz cztery obrazki. Czy się może mylę?.
Czekam z moją różdżką. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwów!!. [NA SKRÓTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZĘ CZYTAĆ REGULAMIN! Jokris
  Temat został zablokowany.
Idź na samą górę Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.


Strony zaprzyjaźnione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsyłacze pobierane są z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Góry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Składników Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrzeżone      Do Góry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostępnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile