Strona G│ˇwna Forum Dyskusyjne Joomla Mambo Komponenty Modu│y! Pobierz Pliki Ksiŕga GoÂci-Dopisz Siŕ!! Napisz do nas! Okienka Popups dziŕki overLIB!
Dzisiaj jest pi▒tek, 29 maja 2020 r. 150 dzie˝ roku
Prawa Autorskie serwisu JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
PageRank strony http://www.jokris.info Dodaj NowoÂci z serwisu Jokris.info do swojej strony iGoogle
 
JOOMLA! TO NAJLEPSZY OBECNIE SYSTEM CMS NA ŽWIECIE! I ZA DARMO!!. PODZI╩KUJMY TWËRCOM. JOKRIS
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Joomla! - Menu
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Apel o pomoc
Pomoc dla Kuby Kowalskiego - Przeka┬┐ 1% Podatku
Przeka┬┐ 1% podatku dla Jakuba Leszka Kowalskiego
Migracja do Joomla 1.5
Wykonam migracjê
z
Joomla 1.0.XX
do
Joomla 1.5.XX
Zainteresowanych proszê o sk³adanie ofert na mój adres
E MAIL.
Dodaj Do Zak┬│adek
 
 
Add to Technorati Favorites
Menu g┬│├│wne
Forum Ostatnie posty

Zobacz wiêcej postów...
Gor┬▒co polecam!!!
Kurs autorstwa Wojtka Romanka tworzenia komponentów do Joomla 1.5. Kursy programowanie, c++, delphi, assembler, c#, csharp, sharp, 8051, 80535, pascal. Programy autorskie. Komponenty do Joomla!. Gor±co polecam. Oby jak najwiêcej takich programistów!...
Najcz├¬┬Âciej pobieraj┬▒...
Mod Januszczyk

Ksi├¬ga Go┬Âci-Wpisy
Lukas
Bardzo przydatna strona, korzystam.
Kontynuuj
Krzysztof
Witam, zapraszam na ulotki.
Kontynuuj
Skype Web
Zadzwo├▒ do mnie poprzez Skype!
Szukaj w Google
Google Polska!

internet

www.jokris.info
www.2es-sqad.info
pl.wikipedia.org
Kalendarz Imienin
29 Maja 2020
Pi▒tek
Imieniny obchodz▒:
Bogus│awa,
Maksymilian, Maria
Magdalena, Teodor,
Teodozja
Do ko˝ca roku zosta│o 217 dni.
Cytaty
Zastanów siŕ raz, zanim co dasz, dwa- zanim przyjmiesz i tysi▒c zanim za┐▒dasz..
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
© 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
(C) 2020 JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo
Google Twoja Wyszukiwarka
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Forum Joomla / Mambo :: JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo
Forum JOKRIS.INFO
Witaj, Internauto!
Proszŕ Zaloguj siŕ aby napisaŠ post lub Zarejestruj.
Zapomnia│e has│o?
Jokris - Administrator SerwisuZagadaj na Gadu- Gadu
Zadzwo˝ do mnie poprzez Skype!
Zagadaj na Tlena

mosimage --> dynamic image (1 wejŠ)
Id╝ na sam dˇ│ Odpowiedz

TEMAT: mosimage --> dynamic image

#418
bartus2003 (U┐ytkownik)
bartus2003
Nowicjusz
Posty: 7
graphgraph
mosimage --> dynamic image 2007/02/13 21:07 Oklaski: 0  
Witam mo┬┐e kto┬ mi pom├│c ot├│z mam taki probilem ┬┐e nie wiem jak mam u┬┐y├Ž dynamicImage? zainstalowa┬│em go. tak jak tutaj:
http://www.jokris.info/index.php?option=com_remository&Itemid=28&func=fileinfo&id=107
zrobi┬│em go na pierwszym miejscu, mosImage jest te┬┐ opublikowany, przzechodze do tworzenia artyku┬│u i tu jest problem, ot├│┬┐ nie wiem jak zorbi├Ž co i jak by w wyniku ko├▒cowym otwira┬│ si├¬ obrazek w nowym oknie DynamicImage??
Jak siê wstawia pomiêdzy znaczniki {mosimage} ???
czy miniaturke te┬┐ trzeba gdzie┬ wgra├Ž??
Mo┬┐e mi kt├│┬ opowiedzie├Ž po kolei co i jak? Bo si├¬ m├¬cz├¬ z tym i nie potrafie
Zanim napiszesz nastŕpnego posta, miej minimum szacunku do w│aÂciciela tego Forum i wszystkich innych, ktˇrzy udzielaj▒ Ci tu jakichkolwiek pomocnych odpowiedzi. Uzupe│nij podpis. Minimalna iloŠ znakˇw w podpisie wynosi 50. Ta piŕkna PIECZíTKA zniknie samoistnie po uzupe│nieniu stopki o minimaln▒ iloŠ oczekiwanych danych. A na pocz▒tek dostajesz tylko...

  Temat zosta│ zablokowany.
#425
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/02/17 15:17 Oklaski: 88  
Witaj bartus2003.
Dok┬│adny opis bota wraz z kodami znajdziesz w artykule dynamicImage.
Musisz pamieta├Ž, aby kopiowa├Ž kody nie bezpo┬Ârednio do pisanego artyku┬│u w edytorze, tylko np. do Notatnika. Dopiero potem "wklei├Ž" taki kod do tre┬Âci artyku┬│u. Nie musisz korzysta├Ž z przycisku "mosimage", s┬│u┬┐acego do wstawiania tego znacznika.
Dlaczego do Notatnika?. Gdy¿ ja wpisujê kody wstawiaj±c pomiêdzy np. nawiasy znaczniki <strong>, czyli pogrubienia, w takim celu, aby kod nie zosta³ wykonany. Dodatkowo zostawi³em spacjê po pierwszym nawiasie. Taki wpis:
Kod:

  mosimage cw=95 popup=1 popupTyp=dhtml}


...powinien wygl┬▒da├Ž tak:
Kod:

  {mosimage cw=95 popup=1 popupTyp=dhtml}


...gdzie, jak opisuj├¬ w artykule, cw=95 oznacza szeroko┬Â├Ž obrazka widniej┬▒cego w artykule, a nie orygina┬│u. Orygina┬│ mo┬┐e mie├Ž szeroko┬Â├Ž dowoln┬▒, np. 600px. W tym wpisie wysoko┬Â├Ž obrazka Ci├¬ nie interesuje, bo ustawiana jest ona automatycznie, zachowuj┬▒c proporcje w stosunku do szeroko┬Âci.
Pytasz:
Jak siê wstawia pomiêdzy znaczniki {mosimage} ???

czy miniaturke te┬┐ trzeba gdzie┬ wgra├Ž??

Wstawia si├¬ tak, jak w przyk┬│adowych kodach. Nie ma czego┬ takiego, jak "pomi├¬dzy znaczniki". Kod wstawiasz w ┬Ârodku znacznika {mosimage}. Miniaturki tworzone s┬▒ automatycznie przez bota. Ty musisz tylko wpisa├Ž PRAWID┬úOWO kod znacznika {mosimage}, i wybra├Ž z zak┬│adki "grafiki" odpowiadaj┬▒cy Ci obrazek.
Jeden znacznik {mosimage costam} dla jednego obrazka. Je┬Âli wstawiasz dwa, trzy lub wiecej znacznik├│w, obrazk├│w musi by├Ž TYLE SAMO. Kolejno┬Â├Ž jest taka, jaka ustawi┬│e┬ w polu z wybranymi grafikami. Ustaw te┬┐ pozycj├¬ grafiki, i ewentualnie podpis oraz tekst alternatywny. Na koniec naci┬Ânij "Zastosuj", bo bez tego obrazek nie poka┬┐e si├¬ tak, jak Ty by┬ chcia┬│.
To tyle. Pozdro. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
#695
petrus_ (U┐ytkownik)
petrus_
Bardzo Pomocny
Posty: 53
graphgraph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 15:43 Oklaski: 16  
Witam, zainstalowa┬│em i wszystko dzia┬│a ┬Âwietnie, ale zauwa┬┐y┬│em jeden problem:
Je┬┐eli umieszcz├¬ {mosimage} we wprowadzeniu, a potem drugi w tre┬Âci w┬│a┬Âciwej, to ogl┬▒daj┬▒c ca┬│o┬Â├Ž (ca┬│y artyku┬│) parametry przypisane do pierwszego obrazka stosuj┬▒ si├¬ r├│wnie┬┐ do drugiego
Przyk┬│adowo we wprowadzeniu artyku┬│u jest
Kod:

 {mosimage cw=100}

, w tekscie g┬│├│wnym
Kod:

 {mosimage cw=200}{mosimage cw=300}


i otrzymuje pierwszy obrazek szeroko┬Âci 100 drugi szeroko┬Âci 100 trzeci szeroko┬Âci 200

mam Joomla 1.0.12, dynamicImage jest jako pierwszy, MOSimage nie jest wy┬│┬▒czony.

czy to tak ma by├Ž czy te┬┐ co┬ mog├¬ na to poradzi├Ž ?
Petrus

Joomla (1.12 pl, 1.13 ISO, UTF-8)
jedna z moich stron
  Temat zosta│ zablokowany.
#696
petrus_ (U┐ytkownik)
petrus_
Bardzo Pomocny
Posty: 53
graphgraph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 16:04 Oklaski: 16  
No i wiedzia³em, ¿e pokrêcê
jest tak
we wprowadzeniu artyku┬│u jest
Kod:

 {mosimage cw=100}


w tek┬Âcie g┬│├│wnym
Kod:

 {mosimage cw=200}{mosimage cw=300}



obrazki w kolejno┬Âci to a.jpg b.jpg c.jpg

otrzymujê:
a.jpg szeroko┬Âci 100
b.jpg szeroko┬Âci 300
c.jpg szeroko┬Âci standardowej ustawionej w konfiguracji

wy┬│┬▒czenie MOSimage niczego nie zmienia

Na razie radzê sobie dodaj±c do konfiguracji powy¿ej obrazek pusty.jpg oraz ustawiaj±c
Kod:

 {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}

i wtedy jest tak jak chcê:
a.jpg szeroko┬Âci 100
b.jpg szeroko┬Âci 200
c.jpg szeroko┬Âci 300
Petrus

Joomla (1.12 pl, 1.13 ISO, UTF-8)
jedna z moich stron
  Temat zosta│ zablokowany.
#697
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 17:24 Oklaski: 88  
Witaj Petrus_.
To wydaje siê niemo¿liwe. A dlaczego?. Dlatego ¿e ja mam mnóstwo obrazków wstawionych w sposób podobny do Twojego, i nigdy mi siê nic takiego nie dzia³o.
Joomla 1.12?. Hmmm...trochê sprawia problemów, s³ysza³em ju¿ od wielu osób. Ale nie czyta³em od Ciebie, jakiego u¿ywasz edytora?!. Jak masz ustawione RG_EMULATION i register_globals?!. To s± podstawowe dane!.
Ale b├¬d├¬ zn├│w wyrozumia┬│y, i spr├│buj├¬ powr├│┬┐y├Ž.


  1. Wr├│┬┐ba pierwsza. Spr├│buj wy┬│┬▒czy├Ž schowek dla bota DynamicImage w jego panelu konfiguracyjnym. A nawet jest to wr├¬cz wskazane, bo nied┬│ugo serwer zastanie zape┬│niony niepotrzebnymi obrazkami. DynamicImage ma t├¬ wad├¬, i pisa┬│em ju┬┐ o tym. Cz├¬sto wiele sk┬│adnik├│w CMS-a ┬╝le pracuje przy w┬│┬▒czonym schowku ( cache ). Spr├│buj, a n├│┬┐ co┬ z tego wyjdzie.

  2. Wr├│┬┐ba druga. Je┬Âli u┬┐ywasz edytora, a pewnie tak, to przed zapisaniem artyku┬│u, sprawd┬╝ ┬╝r├│d┬│o, czyli kod HTML. Je┬Âli w tym kodzie masz jakie┬ niezgodno┬Âci, oznacza to, ┬┐e musisz zmieni├Ž edytor. Spr├│buj tej wr├│┬┐by.

  3. Wr├│┬┐ba trzecia. W opcjach dodatku masz ustawienia maksymalnej szeroko┬Âci i wysoko┬Âci obrazk├│w. W zasadzie nie powinno to mie├Ž wp┬│ywu na tworzenie miniaturek, ale jako ┬┐e wr├│┬┐├¬, wi├¬c sprawd┬╝, czy czasem jaki┬ duszek nie pozmienia┬│ ci tych ustawie├▒.

  4. Wr├│┬┐ba czwarta. Mo┬┐e masz co┬ nie tak z bibliotekami GD serwera. Poszukaj na Forum kod├│w skrypt├│w, kt├│ry podawa┬│em w celu sprawdzenia, czy biblioteki te pracuj┬▒ poprawnie.

  5. Wr├│┬┐ba pi┬▒ta. My┬Âl├¬, ┬┐e Twoja strona znajduje si├¬ gdzie┬ w Polsce, na pocz┬▒tku masz "http://www....", na ko├▒cu jak┬▒┬ tyld├¬. Pom├│┬┐ mi, prosz├¬. Jestem blisko?. Bo gdybym ja zna┬│ adres twojej strony, do u┬┐ytku wewn├¬trznego, to w├│wczas m├│g┬│bym podejrze├Ž kod moim validatorem. Wiedzia┬│ bym wtedy cokolwiek o tym, co w trawie piszczy. A tak tylko wr├│┬┐├¬!.


A teraz ju┬┐ bez wr├│┬┐enia. Po prostu napisz post tak, abym ja posiad┬│ odpowiedni┬▒ wiedz├¬ i pozna┬│ odpowied┬╝ na pytanie: dlaczego Ty jeden obrazek masz o szeroko┬Âci 100px, drugi te┬┐, a trzeci 200px. To tyle mojego doradzania. Pytaj dalej, a┬┐ odechce mi si├¬ wr├│┬┐y├Ž.
Wybacz za sarkazm, ale nie ja zadaj├¬ pytania, tylko Ty. Adres strony mo┬┐na pode┬Âle├Ž mailem, lub przez GG. Ju┬┐ kilku ludzi tak robi┬│o. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
#698
Krzysztof Stachyra (Administrator Forum)
Krzysztof Stachyra
Administrator Forum
Posty: 697
graph
Odp:mosimage --> dynamic image 2007/04/19 17:46 Oklaski: 88  
petrus_ napisa┬│:
No i wiedzia³em, ¿e pokrêcê
No jak bym wywr├│┬┐y┬│!.
petrus_ napisa┬│:
c.jpg szeroko┬Âci standardowej ustawionej w konfiguracji

W konfiguracji czego?. Bo nie kumam. MosImage?, czy DynamicImage?.
petrus_ napisa┬│:
Na razie radzê sobie dodaj±c do konfiguracji powy¿ej obrazek pusty.jpg oraz ustawiaj±c
Kod:

 {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}

i wtedy jest tak jak chcê:
a.jpg szeroko┬Âci 100
b.jpg szeroko┬Âci 200
c.jpg szeroko┬Âci 300

...co┬ z liczeniem masz nie tak, bo je┬Âli wstawi┬│e┬ trzy znaczniki {mosimage}{mosimage cw=200}{mosimage cw=300}, w tym pierwszy pusty?, blank (chyba taki?)], to razem masz cztery obrazki. Czy si├¬ mo┬┐e myl├¬?.
Czekam z moj┬▒ r├│┬┐d┬┐k┬▒. Narka. Jokris.
CMS: Joomla 1.0.7 Pl. Strona: JOKRIS.INFO. Piszcie spokojnie, bez nerwˇw!!. [NA SKRËTY DO POBIERALNI] Gadu-Gadu: Skype: PROSZ╩ CZYTAĂ REGULAMIN! Jokris
  Temat zosta│ zablokowany.
Id╝ na sam▒ gˇrŕ Odpowiedz
© Copyright 2007 Best of Joomla, Powered by FireBoardPobierz nag│ˇwki ostatnich postˇw.


Strony zaprzyja╝nione z serwisem JOKRIS.INFO - Rozszerzenia, dodatki do Joomla! i Mambo oraz partnerskie
 
 
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO



JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Linki do stron www opartych na Joomla! i nie tylko!. Odsy│acze pobierane s▒ z komponentu Linki.
JOKRIS INFO
JOKRIS INFO
Do Gˇry      © 2006 JOKRIS.INFO - Strefa Polskich Sk│adnikˇw Joomla! i Mambo - Wszelkie Prawa Zastrze┐one      Do Gˇry
JOKRIS INFO



Joomla! jest wolnym oprogramowaniem udostŕpnianym na warunkach licencji GNU/GPL || Technorati Profile